„Prezența mea de astăzi aici este și de a aduce mesajul Comisiei Europene, care este solidară cu populația afectată de aceste fenomene care sunt chiar nemaiîntâlnite în regiune și bineînțeles că am transmis condoleanțele noastre către familiile afectate. Pe de altă parte am arătat că avem la dispoziție fondul de solidaritate pe care orice stat membru îl poate activa în maxim 12 săptămâni de la astfel de dezastre, deci acum autoritățile naționale sunt convinsă că vor face evaluarea acestor pagube pentru a vedea în ce măsură se încadrează pentru a folosi Fondul de solidaritate„, a declarat Corina Crețu, prezentă la Zalău la conferința „În dialog cu cetățenii”.
Comisarul european pentru Politica Regională a adăugat că România poate folosi pentru reconstrucție și sume de bani din fondul de dezvoltare regională, conform unor reglementări europene recente, la care s-a apelat și în cazul cutremurului din Italia.
„Avem la dispoziție aceste măsuri pe care le-am făcut în legislația europeană privind posibilitatea de a folosi 95% din Fondul de dezvoltare regională pentru reconstrucție. Această măsură am susținut-o personal în Parlamentul European după cutremurul din Italia, dar de această măsură beneficiază de acum înainte toate statale membre. A fost adoptată de Parlament chiar săptămâna trecută, la Strasbourg și mai urmează să fie adoptat de către Consiliul Uniunii Europene. (…) Mesajul meu este unul de solidaritate și invitația mea pentru doamna ministru este de a analiza împreună toate opțiunile pe care le avem să vedem în ce măsură putem ajuta acum, post-factum, dar și pentru a preveni evenimente de acest gen în perioada următoare„, a subliniat sursa citată.
Prezentă la evenimentul de la Zalău, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a menționat că recent s-au identificat fonduri europene în valoare totală de 600 de milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente speciale pentru situații de urgență, pentru salvarea de vieți omenești și pentru o intervenție rapidă și eficientă.
Rovana Plumb a precizat că fondurile europene vor putea fi utilizate și pentru campanii informare și de prevenire a cetățenilor.
„Astăzi ați văzut că se pune în mișcare, în cadrul unui grup de lucru tehnic, sistemul Alert, împreună cu specialiștii din sistemele de telecomunicații, cu operatorii de telefonie, astfel încât cetățenii să poată să fie informați în timp util asupra fenomenelor extreme periculoase. (…) În ceea ce ne privește pe noi, din punct de vedere al fondurilor europene, am identificat o soluție în ceea ce privește desfășurarea unor campanii de informare și de prevenire a cetățenilor. (…) România are nevoie de o campanie de informare și de prevenire în ceea ce privește efectele negative ale fenomenelor meteo, periculoase, extreme, din cauza schimbărilor climatice„, a punctat ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Corina Crețu, comisar european pentru Politica Regională și Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene s-au aflat, luni, într-o vizită oficială în Sălaj, pentru a participa la conferința „În dialog cu cetățenii”, evenimentul fiind prefațat de o întâlnire cu autoritățile locale, în cadrul căreia s-a pus accent pe identificarea unor soluții care să conducă la accelerarea ritmului de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și a simplificării procedurilor, în vederea unei mai bune absorbții de bani europeni de către România.