La discuții au participat ministrul român al Cercetării, ministrul adjunct responsabil pentru Educație, Universități și Cercetare din Italia, secretarul general al Ministerului Cercetării și Inovării din Franța și câțiva reprezentanți ai Guvernului suedez.
„Toți cei prezenți la discuții și-au luat angajamentul că vor îndeplini cerințele de bază necesare continuării lucrărilor la acest proiect și anume:
găsirea unor soluții pentru un management mai eficient al contractului, – suspendarea tuturor acțiunilor juridice de către toate părțile,
găsirea unor soluții alternative de a pune capăt litigiului
acord cu privire la implementarea unor lucrări suplimentare și stabilirea unui calendar exact de realizare a acestora”, arată Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.
Comisarul European precizează că, urmare a acestei întâlniri, a fost transmisă o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, și tuturor celorlalte părți implicate, invitând la respectarea angajamentele asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles.
„În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial. Trebuie să reamintesc faptul că, din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluții care să permită finalizarea proiectului, este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum și de angajamentele asumate atunci. În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar(2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții”, precizează Crețu.