„Eu cred că răspunde (blocarea fondurilor europene pentru ţările care nu respectă statul de drept – n.r.) acestui principiu pe care-l avem foarte clar în Comisia Europeană şi în Uniunea Europeană: toleranţă zero faţă de fraudă. Pe de altă parte, implementarea cu succes a tuturor proiectelor, dar şi respectarea valorilor şi principiilor Uniunii Europene, este evident atunci când o ţară intră în această familie vine şi cu drepturi, dar şi cu obligaţii. Deci ceea ce m-am luptat eu, ca şi comisar european, a fost să fie pentru toate statele membre şi a fost să fie pe orizontală, pentru că ideea la început a fost să fie numai asupra fondurilor de coeziune, deci practic va fi aplicat, dacă se va adopta de către Consiliu, asupra tuturor fondurilor”, a spus, luni, Corina Creţu.
Întrebată dacă România ar fi afectată în cazul în care un astfel de proiect ar fi adoptat, în sensul pierderii de fonduri europene, Corina Creţu a spus că astfel de eventuale situaţii depind de modul în care va fi implementat mecanismul prin care ţările care nu respectă statul de drept ar fi sancţionate.
„Rămâne de văzut cum va funcţiona acest mecanism şi cum se va măsura respectarea statului de drept în formula care va fi adoptată de Consiliu, probabil la Sibiu, în mai, legat de respectarea statului de drept şi fondurile europene. Eu vreau să vă spun că la ora actuală oricum avem toleranţă zero faţă de fraudă şi, practic, îngheţăm fondurile şi plăţile în momentul în care avem vreo suspiciune de fraudă. Deci această prevedere cumva vine să completeze ceea ce există deja în regulamente”, a mai spus Creţu.
Comisarul european a spus că, în opinia sa, toate ţările membre UE sunt obligate să respecte statul de drept.
Întrebată dacă amnistia şi graţierea şi ordonanţele pe justiţie ar putea avea impact în luarea unei decizii privind blocarea fondurilor europene către România, Corina Creţu a răspuns: „Eu cred că da”.
Proiectul de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia bugetului Uniunii în cazul unor deficienţe generalizate în aceea ce priveşte statul de drept în ţările membre a fost adoptat joi în Parlamentul de la Strasbourg.
Din 624 de voturi exprimate, 397 au fost în favoarea proiectului, iar 158, împotrivă. Textul va intra în negocieri, iar dacă va fi adoptat de Consiliul Uniunii Europene, va deveni lege.