Corina Creţu nu a rămas fără replică după acuzaţiile lui Darius Vâlcov. „Sunt destul de trista sa vad aceasta atitutinde complotista, am vazut si aseara ca e un complot mondial. Eu propun guvernantilor sa depuna proiecte si apoi sa acuze Comisia Europeana ca nu le implementeaza. Cat nu avem proiecte, ar fi mult mai benefic pentru cetateni ca guvernantii sa isi canalizeze energia spre realizarea acestor proiecte. Daca nu avem proiecte de calitate nici nu le putem implementa”, a declarat comisarul european.
După ce Darius Vâlcov a spus că minte prin omisiune, Corina Crețu a declarat: „As raspunde daca m-as lamuri daca aceasta e pozitia oficiala a premierului si guverului, nu e prima data când eu sunt atacata de membri ai partidului de guvernamant, inclusiv din interiorul guvernului. Aseara nu numai eu am fost atacata, ci si dl Junker. Dl Timmermans este atacat in fiecare zi si jignit de membri ai partidului de guvernamant. Guvernul va fi miercuri la Burxelles, va prezenta programul presedintiei si as invita-o pe dna premier sa faca aceste precizari, daca aceste atacuri prezinta pozitia oficiala a statului roman, ca nu am vazut nicio delimitare”.
Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a lansat o serie de acuzaţii, duminică seara, spunând că fostul premier Dacian Cioloş este omul miliardarului George Soroş, comisarul european Corina Creţu ”minte prin omisiune”, iar România nu are autostrăzi din cauza altor ţări care ar avea un asemenea interes, însă nu le-a numit.
În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu, Vâlcov a susţinut din nou că pentru cele trei spitale regionale Comisia Europeană alocă doar 150 de milioane. Corina Creţu a explicat însă că fondurile europene vor fi alocate în funcţie de ceea ce solicită partea română şi că la nivelul Comisiei Europene nu sunt încurajate proiectele în parteneriat public-privat, aşa cum doreşte Guvernul de la Bucureşti.
„O îmbinare este cel mai potrivită şi există regulamentul 1303, din 2013, al Comisiei Europene care chiar încurajează să se facă parteneriat public privat, iar partea publică, care intră în parteneriat, să fie din fonduri europene. Chiar se încurajează acest lucru. Ele nu se exclud. (…) Corina Creţu minte prin omisiune„, a susţinut Darius Vâlcov.
Comisarul european Corina Creţu a afirmat, luni, la inaugurarea unui obiectiv realizat pe fonduri europene, că România nu reuşeşte să utilizeze „şansa unică” pe care o reprezitnă fondurile structurale şi s-a declarat „tristă” de „atitudinea complotstă” a unora dintre politicienii de la Bucureşti, Creţu dând exeplul unor ţări vecine României unde proiecte „de caliate” au fost implementate.
„Din păcate, nu reuşim deocamdată să utilizăm la maximum această oportunitate, această şansă unică. Nu ştim cât va mai exista această politică de coeziune. Tot ce pot să vă asigur este că pentru perioada 2021-2027 m-am zbătut că avem acelaşi criteriu, produsul intern brut pe cap de locuitor, care va aduce 8 miliarde de euro în plus României pentru fondurile structurale şi de investiţii, dar dacă nu avem proiecte de calitate nici nu le putem implementa. Deci, aceşti bani nu se dau decât în cadrul unor proiecte”, a afirmat Corina Creţu, prezentă, luni, la inaugurarea unui pod peste râul Crişul Repede.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a apreciat luni, că proiectul Podului Centenarului din Oradea, construit din fonduri de europene de coeziune, în valoare de 3,3 milioane de euro, este unul „emblematic”, una dintre cele mai mari investiţii pe perioada actuală de programare 2014-2020.
„Cred că este un proiect emblematic, una dintre cele mai mari investiţii pe perioada actuală de programare 2014-2020, vă felicit pentru această muncă pe care aţi făcut-o în timp record”, a declarat Corina Creţu, cu prilejul inaugurării Podului Centenar.
Potrivit primarului Ilie Bolojan, valoarea finală a podului este de 3,3 milioane de euro, din care 2,6 milioane euro, grant european, diferenţa fiind cofinanţarea locală.
„Profit de acest prilej să mulţumesc Comisiei Europene, prin doamna Creţu, pentru finanţarea pe care a asigurat-o României şi implicit, oraşului nostru, pentru că în fiecare an, de când am intrat în Uniunea Europeană, în medie, ne-am dublat bugetele de investiţii ca urmare a câştigării proiectelor europene. Şi am zis că se cuvine ca acest pod, Podul Centenarului, să aibă arborate toate drapelele din Uniunea Europeană ca o formă de respect pentru contribuţia cetăţenilor europeni la fondurile de coeziune pe care noi le-am accesat”, a declarat primarul Ilie Bolojan.
Podul Centenarului a fost construit în opt luni şi jumătate, cea mai mare structură de acest gen din ţară, un pod în arc, având o susţinere doar pe maluri, lung de 80 de metri, lat de 18 metri, cu două benzi de circulaţie, a câte 3,5 m, iar trotuarele largi, de 3 metri, deservesc atât pietonii cât şi bicicliştii.