„Recunosc că rămâne o enigmă pentru mine – şi, sunt convinsă, pentru toţi românii de bună-credinţă – refuzul Guvernului României de a accesa fonduri europene pentru proiectele majore, printre care şi cele de infrastructură. Devine o împotrivire cronică pe care mi-e greu să o înţeleg. E total lipsit de pragmatism să refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles şi, în schimb, să foloseşti banii de la bugetul naţional. E o logică pe care nu pot să mi-o explic şi grav este că nici Guvernul nu oferă explicaţii în acest sens”, a scris Corina Creţu pe Facebook.
Ea precizează că, pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de fonduri structurale şi de investiţie în valoare de peste 30 miliarde euro, o mare parte a acestora fiind alocate reţelelor de transport şi energie (un total de peste 7 miliarde euro).
„Dar gradul de absorbţie a fondurilor europene de către România rămâne la puţin peste 20% – cu toate acestea, (repet!) Guvernul doreşte utilizarea banilor din bugetul naţional. Este pur şi simplu absurd!”, continuă Creţu.
Ea aminteşte că, la începutul mandatului ei de comisar european, a iniţiat Grupul de lucru pentru o mai bună implementare a fondurilor europene, o echipă al cărei scop a fost tocmai acela de a ajuta mai multe state membre (inclusiv România) să eficientizeze folosirea fondurilor europene. Graţie acestui grup, România a ajuns la o absorbţie de peste 90% pentru perioada 2007 – 2013.
„Pentru a ajunge la acest succes, am aprobat fazarea a 40 de proiecte (adică am aprobat ca cele începute în perioada 2007-2013 să fie duse la bun sfârşit cu bani din perioada 2014-2020 – faza a doua având o valoare eligibilă de 3,1 miliarde EUR); am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca România să nu piardă finanţarea europeană din exerciţiul financiar trecut, ca urmare a faptului că acestea nu au putut fi terminate în perioada 2007 – 2013”, precizează Corina Creţu.
Europarlamentarul Pro România aminteşte unele dintre aceste proiecte: modernizarea Liniei 2 de metrou Berceni – Pipera (modernizarea a 18 km de linie dublă de metrou, reabilitarea sistemelor electromecanice pentru tuneluri şi realizarea unui nou acces la staţia Tineretului); reabilitarea DN6 Alexandria – Craiova (reabilitarea, în total, a 127 de kilometri de drum naţional); reabilitarea DN 73 Piteşti-Câmpulung-Braşov; Autostrada Sebeş-Turda (70 km care fac legătura între autostrăzile A1 Orăştie-Sibiu şi A3 Gilău – Câmpia Turzii”); reabilitarea DN76 între Deva şi Oradea; proiecte care vizează extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în judeţele Braşov, Hunedoara, Olt şi Tulcea.
„Un mare eşec este şi faptul că România a folosit doar 3% din banii dedicaţi tinerilor (YEI – Garanţia pentru Tineri), în timp ce alte ţări au epuizat banii prin care se oferă bonusuri angajatorilor care apelează la tineri între 18 – 25 de ani. Sunt doar câteva exemple care demonstrează că atât timp cât există voinţă politică şi interes real, lucrurile se pot mişca. Cei responsabili nu se pot ascunde la nesfărşit în spatele teoriilor conspiraţiei şi a discursului împotriva Uniunii Europene. E nevoie de paşi concreţi şi urgent. Orice zi pierdută este în detrimentul României”, mai scrie Corina Creţu.