Într-un interviu acordat Euractiv Greece, Corina Crețu a subliniat că UE încearcă să maximizeze impactul instrumentelor financiare, adăugând că există țări care obțin 5 euro pentru fiecare euro investit. În acest sens, Crețu a precizat că Austria și Germania încă rotesc fonduri obținute în cadrul planului Marshall.
„Putem avea ca model Planul Marshall. Austria și Germania reciclează încă acești bani, obținuți din Planul Marshall, care a fost făcut în urmă cu 70 de ani. De acea cred că este foarte important să avem în minte acest exemplu”, a spus Corina Crețu.
Potrivit analiștilor, orașele ar urma să joace un rol cheie în investițiile publice în perioada post-2020. În încercarea de a facilita accesul orașelor la noi instrumente financiare, Comisia Europeana și Banca Europeană de Investiții au introdus URBIS, un nou centru de consultanță adresat autorităților locale interesate de implementare obiectivelor agendei urbane cu utilizarea corectă a instrumentelor financiare.
„Știm că este foarte greu pentru un manager de oraș, pentru o autoritate locală să aibă know-how-ul de a combina fondurile structurale cu fonduri strategice, cu COSME, cu LIFE ” a spus Corina Crețu. Oficialul european a subliniat că banii nu sunt singurul lucru care contează. „Capacitatea administrativă este mai importantă decât banii, deoarece, în multe cazuri, avem bani care așteaptă la Bruxelles, dar nu primim un proiect de calitate care să fie eligibil”, a adăugat Crețu.
În acest sens, comisarul european pentru politica regională crede ca URBIS ar putea avea un rol de îndrumare sau consiliere în ceea ce privește modul cum pot fi strânse resursele. „Este foarte important sa combinăm fondurile publice și private, deoarece banii publici nu vor fi niciodată suficienți pentru nevoile pe care le au orașele”, a subliniat Corina Crețu.
Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul program de reconstrucție conceput de Statele Unite ale Americii, destinat aliaților europeni din al doilea război mondial. Planul Marshall a constat într-un ajutor financiar acordat unui număr de 16 state din vestul Europei. Pentru administrarea acestuia a fost înființată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).