„România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunțită și o implementare eficientă a proiectelor de transport. În calitate de fost director general al Companiei de Apă Constanța, domnul Stroe a fost foarte eficient în utilizarea fondurilor UE și înțelege importanța unor proiecte bine pregătite. De aceea, sper ca întârzierea de până acum în pregătirea și implementarea noilor proiecte de transport sa fie recuperată”, a spus Corina Crețu.
Crețu a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor să aibă un rol de lider în managementul părților implicate în proiecte. Litigiile contractuale între antreprenori și beneficiarii majori de transport, cum ar fi CNAIR și CFR, au dus la întârzieri în implementarea proiectelor.
În prezent, autoritățile române colaborează cu experți internaționali pentru a elabora un nou contract standard, cu clauze de arbitraj pentru soluționarea conflictelor, în loc să recurgă la instanțele judecătorești obișnuite. Astfel s-ar facilita și accelera implementarea proiectelor de transport cu finanțare europeană și a celor cu finanțare națională.
Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autoritățile romane accelerează pregătirea proiectelor majore, precum tronsonul de cale ferată Gurasada — Simeria și tronsoanele de autostradă Câmpia Turzii — Târgu Mureș și Sebeș — Turda, proiecte ce urmează a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene, până la finalul acestui an.
De asemenea, oficialul european a apreciat progresul realizat de autoritățile de resort din România în ceea ce privește îndeplinirea precondițiilor aferente investițiilor în transport, în special încheierea contractelor de performanță cu furnizorii majori de servicii de transport și cu beneficiarii — CNAIR, CFR și Metrorex — și înființarea Autorității de Reformă Feroviară.
„Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din România faptul că procesul de reformă și reorganizare în sectoarele feroviar și rutier continuă și este accelerat. Cetățenii români trebuie să aibă acces la drumuri, servicii feroviare și alte conexiuni de transport public mai bune, cât mai curând posibil”, a spus Crețu.
Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul Transporturilor, Felix Stroe, pentru a discuta despre proiectele de transport și propunerile de proiecte din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și prin Fondul de Coeziune (FC).