„Unul dintre obiectivele vizitei în România și al prezenței mele la această conferință este acela de a transmite atât autorităților centrale, cât și celor locale un semnal de susținere și de încurajare pentru a construi o viziune de dezvoltare sustenabilă, în care beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană să se vadă concret, în viața oamenilor”, a declarat Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare Regională.
Comisarul european a declarat că România are tot sprijinul Comisiei în vederea absorbției fondurilor europene și a transmis autorităților din țară că efectele proiectelor care sunt sau care urmează a fi implementate trebuie să se regăsească în creșterea calității vieții românilor.
„Orașele pot privi cu încredere spre viitor dacă își dezvoltă planuri și strategii realiste, bazate pe parteneriate cu instituțiile regionale și europene! În acest sens, este o veste foarte bună că România a ales să aloce aproape 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă. Dar trebuie să fim realiști – proiectele trebuie să demareze în forță dacă dorim să obținem rezultate de impact!”, a precizat comisarul european.
La eveniment au participat și primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, prim viceprimarul din Mannheim, Christian Specht și viceprimarul din Bordeaux, Florence Forzy- Raffard. Comisarul European a precizat că Europa nu poate face față provocărilor actuale fără contribuția activă a orașelor, dar a subliniat faptul că dezvoltarea spațiului urban trebuie să conducă la reducerea decalajelor între regiunile din țară și cele din occident.
„Europa nu poate face față provocărilor de astăzi și de mâine fără contribuția activă din orașe. Și nu am în vedere doar marile orașe. Orașele mici și mijlocii contează în egală măsură pentrua accelera implementarea proiectelor de dezvoltare”, a conchis Corina Crețu.
Comisarul European a precizat totodată că dimensiunea urbană a fost întotdeauna importantă în politica de coeziune a UE, iar pentru exercițiul 2014-2020 aceasta a fost întărită astfel încât rolul orașelor să fie mai mare, abordarea integrată să fie stimulată, iar nivelul de inovare în elaborarea politicilor urbane să crească.