„De data aceasta sunt mai optimistă decât în primăvară. Am vești bune, care trebuie marcate. După cum știți, în august au fost acreditate toate autoritățile de management și control al bugetului de 23 miliarde de euro care a fost alocat României pentru perioada de programare 2014 — 2020. Banii europeni au început deja să vină în România. Nu mai vorbim de rata de absorbție zero”, a afirmat Corina Crețu, la Palatul Victoria, într-o declarație comună cu premierul Mihai Tudose.
Ea a spus, însă, că mai sunt încă lucruri de rezolvat, menționând îngrijorarea legată de ritmul de pregătire și implementare a proiectelor.
„În ciuda acestor vești bune, i-am spus domnului prim-ministru că trebuie intensificat și sunt încă multe lucruri de rezolvat, care țin exclusiv de autoritățile naționale. Mă refer la ritmul de pregătire a proiectelor și de implementare. Trebuie menținut ritmul accelerat în aceste domenii, pentru că s-a demarat atât de lent exercițiul financiar 2014 — 2020. Ne îngrijorează câteva zone, aceste condiționalități ex-ante care există în continuare în privința managementului deșeurilor, achizițiilor publice, infrastructura pentru cercetare și nu în ultimul rând domeniul transporturilor”, a arătat Corina Crețu, adăugând că toată lumea dorește „o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura”.
Potrivit comisarului european, până la sfârșitul anului ar putea fi realizată absorbția a un miliard de euro din fondurile de dezvoltare și de coeziune.
„În opinia noastră, noi sperăm ca până la sfârșitul anului un miliard de euro din fondul de dezvoltare și fondul de coeziune, și dacă va fi 1,2 miliarde de euro, cât estimează Guvernul, cu atât mai mult, sperăm să devină realizate. Suntem aproape la finalul anului 2017 și ritmul de contractare trebuie accelerat. Dacă domnul prim-ministru va impulsiona miniștrii de resort, sunt convinsă că se vor face progrese reale pe teren”, a afirmat Corina Crețu.