Corina Creţu: Spitalele regionale riscă să piardă banii europeni

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică regională, a declarat marți că România riscă să piardă finanţarea europeană pentru construirea spitalelor regionale, în condiţiile în care în patru ani "nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate".
Romania TV
23 apr. 2019, 13:19
Corina Creţu: Spitalele regionale riscă să piardă banii europeni

„Sunt proiecte ca spitalele regionale, de pildă, care, dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp. (…) Regulile europene arată că, dacă până în 2023, 90% din lucrările respective nu sunt făcute se dau toţi banii înapoi, se pierd toţi banii”, a explicat Corina Creţu, la o conferinţă de presă comună cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Ea a adăugat că aşteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia vizavi de banii care au fost alocaţi pentru spitale.

„Aştept din aprilie 2018 ca Guvernul României să răspundă la scrisorile mele. Sunt trei scrisori la care nu am primit răspuns, în care întrebăm Guvernul României care este decizia dânşilor politică în legătură cu aceşti bani care sunt alocaţi pentru spitale. Dacă dânşii doresc să îi folosească pentru actuala perioadă de programare trebuie să avem o solicitare. Am înţeles dintr-o conferinţă de presă că se doreşte fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentaţie şi începerea construcţiei efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înţeles din presă, dar noi la Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se doreşte să se folosească aceşti bani europeni pentru alte obiective iar ne trebuie o solicitare şi o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem. Autorităţile române ar trebui să identifice unde nu se cheltuie şi să se folosească aceste 300 de milioane în alte scopuri. Deci, pentru orice pas înainte, noi dorim să fim informaţi şi aşteptăm această informare”, a precizat comisarul european.

Pe de altă parte, Corina Creţu a criticat introducerea în ghidurile de finanţare a unei prevederi de a limita investiţiile la 1,5 milioane de euro.

„Îmi pare foarte rău că s-a introdus în ghidurile de finanţare această prevedere, care nu este europeană, de a limita investiţiile la 1,5 milioane de euro, pentru că sensul politicii noastre regionale este acela de a investi în proiecte mari care nu ar putea fi suportate din bugetul naţional. Din păcate, din dorinţa de a mulţumi pe toată lumea, s-a creat această nouă prevedere în ghidurile de finanţare, care limitează posibilităţile de a folosi sume mari pentru proiecte mari”, a spus Creţu.

Comisarul european a avut cuvinte de apreciere la adresa Primăriei Sectorului 3 privind atragerea fondurilor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor.

„Prin politica de coeziune s-au făcut şi se fac investiţii importante în Bucureşti, care ajută în mod nemijlocit la dezvoltarea economică şi, drept consecinţă, la creşterea standardului de viaţă din Capitală. Proiectele puse în aplicare prin fondurile europene atrase au crescut eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, precum şi a clădirilor publice în Sectorul 3”, a menţionat Corina Creţu. AGERPRES/(A – autor: Sorin Peneş, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autodenunţat. Verdictul venit astăzi: E faptă penală
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Cum duce Tania Budi gunoiul. Fosta prezentatoare a ales o ținută specială
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
China se pregătește de Anul Nou Lunar cu miliarde de călătorii și consum sporit
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă