Înfiinţarea autorităţilor de management, întărirea capacităţii administrative inclusiv la nivel local şi accelerarea absorbţiei prin debirocratizare sunt aspecte prioritare, care, în opinia comisarului european, trebuie avute imediat în vedere.
„La ora actuală, avem încă şanse să nu pierdem nimic. Ce putem face – înfiinţarea Autorităţilor de Management, întărirea capacităţii administrative inclusiv la nivel local şi accelerarea absorbţiei inclusiv prin debirocratizare. Rata de respingere a proiectelor arată că nu avem capacitatea de a scrie proiecte bune. Dacă 75% dintre proiectele depuse au fost respinse pentru că nu au fost bine scrise, înseamnă că avem o problema”, spune Corina Creţu.
Corina Creţu a vorbit despre întârzierile pe care România le are în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor alocate ţării noastre în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. Comisarul european a confirmat că anul trecut nu au fost atraşi bani europeni şi a anunţat că va discuta cu noul guvern despre urgenţele din domeniu.
Săptămâna viitoare, comisarul Creţu se va afla în Româia pentru primele întâlniri cu noul guvern.
„Anul trecut a fost ratat – zero absorbţie pe noul cadru. Şi în vechiul cadru bugetar s-au pierdut 2-2,5 miliarde de euro. Totuşi, s-au absorbit peste 85% din fonduri, s-au creat mii de locuri de muncă, s-au modernizat 400 de unităţi spitaliceşti sau şcoli. 900 de drumuri naţionale modernizate. Politica de coeziune este un motor de creştere economică. Voi discuta cu noii miniştri. Au un program de guvernare ambiţios. Sunt curioasă cum se vor organiza autorităţile – totul depinde de fiecare stat. Pe acest nou exerciţiu financiar al UE România are, după cum spuneam, zero la sută rată de absorbţie. Este vorba de 23 miliarde de euro alocaţi României în actualul ciclu bugetar, fonduri de coeziune şi dezvoltare regională. Întârzierile sunt majore. Prioritatea zero e înfiinţarea autorităţilor care să absoarbă aceşti bani. Aceşti bani sunt pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, pentru dezvoltare. România nu este singură ţară care nu are aceste instituţii în funcţiune. Dar mă îngrijorează nivelul de contractare foarte mic – Irlanda, de exemplu, are deja 80% contractare. Nu cred că parlamentarii europeni români şi eu, ca şi comisar, am
avea argumente dacă la jumătatea perioadei noului cadru, România ar avea tot zero absorbţie. Deci, eu sper ca până în decembrie să fie făcute nişte plăti. După, putem să ne batem pentru un buget mai bun. Sunt bucuroasă că am semnat înfiinţarea celor 3 spitale de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova. Abia anul trecut s-au semnat contractele pentru studii de fezabilitate. Sunt încrezătoare, că se fac paşi. Este urgent că cel mai târziu la începutul anului 2018 să înceapă lucrările efective pentru cele trei spitale”, a spus Corina Creţu.