Corina Crețu va face o vizită oficială de câteva zile în România, pentru a discuta cu autoritățile despre stadiul unor proiecte strategice – precum Spitalul Regional de la Iași sau Aeroportul din Iasi. Comisarul va vizita proiecte finanțate prin fonduri europene în Iași și București, urmând să participe și la o serie de conferințe, întâlniri cu membri ai Guvernului, Parlamentului și reprezentanți ai administrației locale.
Maine, comisarul european va fi prezent în Parlamentul României pentru a vorbi despre starea Uniunii Europene și pentru a susține aspecte din portofoliu în fața Comisiilor de Afaceri Europene.
Apoi, comisarul Crețu va merge vineri, 30 septembrie, intr-o vizită de lucru la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, alături de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, cu care va discuta inclusiv despre modul în care decurg pregătirile pentru construcția Spitalului Regional de la Iași, un obiectiv strategic finanțat prin fonduri europene. Principalele probleme in acest caz tin de intarzierile foarte mari in ceea ce priveste constructia tuturor spitalelor regionale din tara, in contextul in care banii europeni pentru aceste proiecte sunt alocati de mai mult timp.
Apoi, vor fi si intalniri cu primarii din regiune, dar si alte activitati organizate de reprezentanta Comisiei Europene, atat la Iasi, cat si la Bucuresti.
Luni, 3 octombrie, Comisarul Corina Crețu va fi prezentă la București, unde va participa alături de primarul Gabriela Firea și de vicepremierul Vasile Dâncu la Conferința „My City in our Europe – Current Challenges for Sustainable Urban Development and the Role of EU Funds”, organizată în cadrul UrbanFest 2016.
Reamintim ca, pe parcursul acestui an, comisarul Cretu a atras atentia in mai multe randuri ministrilor din guvernul Ciolos cu privire la riscurile generate de slaba absorbtie a fondurilor europene. Chiar, la un moment dat, aceste mesaje au atras critici virulente din partea ministrului Ghinea, dupa momentul in care ministerul condus de Cristian Ghinea a scapat in presa documente care confirmau ca nivelul absorbtiei europene pentru acest an erau de putin peste 0 (0,18%).