„Dacă vom implementa la rândul nostru facilităţi fiscale pentru producţia internaţională de cinema, în cinci ani valoarea investiţiilor pentru realizarea de filme străine în România va depăşi 300 de milioane de euro. Din experienţa altor ţări şi prin prisma specificului local, industria din România ar beneficia de un factor de amplificare între 6,3 şi 6,9 în urma implementării unui sprijin de 25% pentru producţiile străine (conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers în 2013)”, a scris Corina Şuteu.
MInistrul dă exemplu producţiilor găzduite de ţara noastră în ultimii ani. ”Să ne gândim, de pildă, la «Cold Mountain», care a adus investiţii de circa 72 milioane de euro în 2003 şi a atras atenţia marilor case de producţie prin frumuseţea şi diversitatea peisajului românesc, profesionalismul tehnicienilor români, infrastructura de film la standarde ridicate şi costurile relativ reduse. Cu toate acestea, competiţia regională s-a accentuat între timp, mai ales prin implementarea unor politici de «tax incentive» pentru atragerea producţiilor străine”.
Creşterea atractivităţii României pentru cinematografia mondială prin alinierea la practicile de impozitare ale ţărilor vecine – ca şi ale Franţei, Germaniei sau Marii Britanii – ar duce, de asemenea, la promovarea turistică a ţării printr-unul dintre cele mai atractive medii (filmul), la refacerea unor ţesuturi urbane şi la restaurarea unor obiective culturale de importanţă majoră, mai spune Corina Şuteu.
”Am propus Guvernului României o schemă de ajutor de stat pentru investiţia străină în industria filmului, 25% reducere de costuri + 5% pentru promovarea turismului. Este o măsură foarte importantă, iar Ministerul Culturii a făcut toate demersurile necesare pentru ca ea să fie adoptată. În acest moment, Guvernul analizează propunerea noastră şi, dacă toate lucrurile merg bine, România va fi din nou competitivă la nivel global în producţia cinematografică”, a scris ministrul în încheierea mesajului.