Corlăţean a explicat cum a gestionat MAE român această criză, după ce ministrul de externe şi ministerul pe care îl conduce primiseră reproşuri pentru modul de coordonare a informaţiilor privind criza ostaticilor români din Algeria.
Lui Corlăţean i se reproşase faptul că ministerul său a comunicat mai întâi existenţa unui ostatic român ucis în Algeria şi abia după 24 de ore şi existenţa celui de-al doilea român ucis. Astfel, în loc de patru ostatici, România nu a ştiut de la început că avea cinci în Algeria.
MAE de la Bucureşti şi-a făcut datoria
După audieri, comisiile au ajuns la concluzia că MAE român şi-a făcut datoria în gestionarea crizei ostaticilor români din Algeria, de la complexul de exploatare a gazelor din In Amenas.
„Concluzia celor două comisii este că la nivelul MAE celula de criză a funcţionat corect, a funcţionat bine. Este vorba de o celulă de criză care funcţionează şi are în acest moment o anumită experienţă”, a afirmat Filip, într-o declaraţie de presă la finalul şedinţei.
De asemenea, preşedintele Comisiei de specialitate de la Cameră, Laszlo Borbely, a arătat că toţi cei implicaţi în celula de criză „şi-au făcut datoria”.
„Consider că această celulă de criză, toţi cei implicaţi şi-au făcut datoria şi, din păcate, trebuie să ne pregătim pentru perioada următoare ca aceste componente ale ministerului, începând cu ambasade, consulate, să fie pregătite pentru astfel de evenimente”, a spus Borbely.
El a arătat că întâlnirea membrilor comisiilor cu ministrul Corlăţean a fost „foarte utilă şi necesară”, fiind iniţiată de comun acord cu acesta.
„Domnul ministru ne-a oferit toate detaliile care ţin de acest atac sângeros, avem toate detaliile care, de fapt, au fost şi comunicate până acum. Considerăm în continuare că MAE şi Parlamentul, cele două instituţii fundamentale, trebuie să colaboreze şi vom avea asemenea întâlniri pentru că ne trebuie informaţii corecte şi la obiect”, a mai spus Borbely.
Ministrul Corlăţean a declarat, după ce a ieşit de la audieri, că probleme legate de comunicarea in timpul crizei ostaticilor români în Algeria au venit din partea algeriană şi că MAE, care a avut două canale de informaţii, nu unul, între care şi Ambasada Algeriei la Bucureşti, nu a reuşit să primească informaţiile exacte şi la timp de la autorităţile algeriene despre numărul şi starea d sănătate a ostaticilor români.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei, Laszlo Borbely, precizase marţi că s-a decis ca şedinţa să se desfăşoare fără accesul presei, la solicitarea ministrului Corlăţean.
De asemenea, preşedintele Comisiei de la Senat, Petru Filip, care a avut luni o întrevedere cu ambasadorul algerian la Bucureşti, a arătat că această şedinţă de prezentare privind situaţia din Algeria şi situaţia românilor care au fost implicaţi în atentatul de la In Amenas este oportună, fiind convenită încă de duminică între cei doi preşedinţi de comisii şi şeful diplomaţiei.
Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.