„Dacă se confirmă, deci sub rezerva confirmării, doamna procuror (Alina Bica – n.r.) a fost secretar de stat în perioada ministeriatului domnului Cătălin Predoiu. Eu am şi lucrat, după preluarea mandatului, câteva săptămâni cu dumneaei, e o persoană cu nivel de profesionalism ridicat. Eu am apreciat-o, deşi a făcut parte din altă echipă, din câte ştiu eu, cu o bună relaţionare la Bruxelles. Este procuror de profesie la DIICOT, are experienţă foarte solidă în materie”, a declarat Corlăţean, miercuri seară, la Realitatea TV, după ce a fost solicitat să comenteze informaţia publicată de MEDIAFAX, potrivit căreia Alina Bica ar putea prelua funcţia de procuror general al României.
Noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut o întrevedere cu procuroarea Alina Bica, ce a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei între 21 ianuarie 2009, până în 7 mai 2012, fiind detaşată de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor deţinute la Ministerul Justiţiei de Cătălin Predoiu, care a reuşit să obţină succesiv rapoarte pozitive privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, impus de Comisia Europeană.
După ce Guvernul condus de Răzvan Mihai Ungureanu a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură în luna mai, Alina Bica, procuror DIICOT, a fost numită consilier al procurorului şef al acestei direcţii, Codruţ Olaru.
Noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a iniţat o serie de întâlniri cu procurori, urmând a face propuneri Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef al DNA, pentru adjuncţi şi şefi de secţii din coducerea Ministerului Public.
CSM dă aviz consultativ asupra propunerii ministeriale, iar preşedintele României emite decretul de numire, putând respinge o astfel de propunere doar o dată.