Corlăţean, despre relaţia cu Băsescu: Antipatiile nu pot prevala faţă de interesul de stat

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, referitor la colaborarea sa cu Traian Băsescu după revenirea acestuia la Palatul Cotroceni, că simpatiile sau antipatiile "de ordin personal" nu prevalează faţă de interesele statului român.
Romania TV
27 aug. 2012, 05:55
Corlăţean, despre relaţia cu Băsescu: Antipatiile nu pot prevala faţă de interesul de stat

„Aici nu există dileme de ordin personal sau simpatii sau antipatii de ordin personal care să prevaleze faţă de interesele statului român. E nevoie de un efort din partea tuturor pentru a trece peste astfel de aspecte. Luaţi temele principale, cele legate de parteneriatul strategic cu SUA, de ceea ce înseamnă efortul în UE, de interesele României pentru sprijinirea Republicii Moldova şi putem continua cu temele mari, nu există contradicţii din acest punct de vedere”, a declarat Corlăţean, la Realitatea TV, întrebat despre colaborarea sa cu Băsescu după revenirea acestuia la Palatul Cotroceni.

De asemenea, întrebat dacă Traian Băsescu „se pricepe” la politică externă, Corlăţean a spus: „În orice caz, mai mult decât atunci când a început şi în orice caz este nevoie să se sprijine pe expertiza MAE, ca instituţie”.

Totodată, el a arătat că bătălia politică din ultimele luni a lăsat „urme” şi a adus prejudicii credibilităţii externe a României, iar partenerii externi aşteaptă de la toate forţele politice, nu doar Guvernul şi majoritatea parlamentară, să conlucreze pentru a reface stabilitatea politică, de a a avea un consens intern şi de a putea furniza o poziţie clară pe temele importante de politică externă.

Corlăţean a arătat, în context, că pentru Băsescu va fi „principala povară”, după revenirea la Cotroceni, să asigure rolul constituţional de mediator, arbitru între instituţiile statului.

„Dacă ne uităm la Constituţie, începând cu preşedintele, vârful piramidei, el este vârful ierarhiei politico-administrative, are datoria de a fi mediator, arbitru, în continuare, dincolo de ce a spus Curtea Constituţională cu preşedintele jucător. Constituţia spune foarte clar «mediator, arbitru între instituţiile statului». Este un rol extrem de important de a reuni energia naţiunii şi nu de a separa, de a diviza. Cred că acolo, la domnul Băsescu, aceasta va fi principala povară şi concluzie rezultată din acest proces de referendum”, a mai afirmat Corlăţean.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, pe 6 august, că desemnarea lui Dan Şova ca ministru şi numirea lui Titus Corlăţean la MAE sunt o „mare eroare” şi a făcut apel către Crin Antonescu să nu le primească jurământul.

„E o mare eroare desemnarea lui Şova în cabinet, având în vedere reacţiile care pot apărea ca urmare a afirmaţiilor antisemite pe care le-a făcut. Nimeni în Europa civilizată nu iartă antisemitismul. Se poate încerca ceva benign, dar nu Berlin, în cazul lui Marga ( n.r. – referitor la posibila desmenare a lui Andrei Marga în funcţia de ambasador la Berlin)”, a declarat Băsescu.

Băsescu a mai spus că o altă „mare eroare” o reprezintă şi desemnarea lui Titus Corlăţean la Ministerul de Externe. „Corlăţean este ministrul care a contrasemnat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care s-au redus atribuţiile Curţii Constituţionale. Acest lucru va avea un impact extraordinar asupra credibilităţii Ministerului de Externe al României”, a susţinut Băsescu.

El a făcut un apel la Crin Antonescu să nu le primească acestora jurământul de învestitură. „Fac apel la preşedintele interimar Crin Antonescu: încă nu e prea târziu, puteţi să nu le primiţi jurământul lui Şova şi lui Corlăţean. E o sugestie pentru binele României”, a adăugat Băsescu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!