„Aici nu există dileme de ordin personal sau simpatii sau antipatii de ordin personal care să prevaleze faţă de interesele statului român. E nevoie de un efort din partea tuturor pentru a trece peste astfel de aspecte. Luaţi temele principale, cele legate de parteneriatul strategic cu SUA, de ceea ce înseamnă efortul în UE, de interesele României pentru sprijinirea Republicii Moldova şi putem continua cu temele mari, nu există contradicţii din acest punct de vedere”, a declarat Corlăţean, la Realitatea TV, întrebat despre colaborarea sa cu Băsescu după revenirea acestuia la Palatul Cotroceni.
De asemenea, întrebat dacă Traian Băsescu „se pricepe” la politică externă, Corlăţean a spus: „În orice caz, mai mult decât atunci când a început şi în orice caz este nevoie să se sprijine pe expertiza MAE, ca instituţie”.
Totodată, el a arătat că bătălia politică din ultimele luni a lăsat „urme” şi a adus prejudicii credibilităţii externe a României, iar partenerii externi aşteaptă de la toate forţele politice, nu doar Guvernul şi majoritatea parlamentară, să conlucreze pentru a reface stabilitatea politică, de a a avea un consens intern şi de a putea furniza o poziţie clară pe temele importante de politică externă.
Corlăţean a arătat, în context, că pentru Băsescu va fi „principala povară”, după revenirea la Cotroceni, să asigure rolul constituţional de mediator, arbitru între instituţiile statului.
„Dacă ne uităm la Constituţie, începând cu preşedintele, vârful piramidei, el este vârful ierarhiei politico-administrative, are datoria de a fi mediator, arbitru, în continuare, dincolo de ce a spus Curtea Constituţională cu preşedintele jucător. Constituţia spune foarte clar «mediator, arbitru între instituţiile statului». Este un rol extrem de important de a reuni energia naţiunii şi nu de a separa, de a diviza. Cred că acolo, la domnul Băsescu, aceasta va fi principala povară şi concluzie rezultată din acest proces de referendum”, a mai afirmat Corlăţean.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, pe 6 august, că desemnarea lui Dan Şova ca ministru şi numirea lui Titus Corlăţean la MAE sunt o „mare eroare” şi a făcut apel către Crin Antonescu să nu le primească jurământul.
„E o mare eroare desemnarea lui Şova în cabinet, având în vedere reacţiile care pot apărea ca urmare a afirmaţiilor antisemite pe care le-a făcut. Nimeni în Europa civilizată nu iartă antisemitismul. Se poate încerca ceva benign, dar nu Berlin, în cazul lui Marga ( n.r. – referitor la posibila desmenare a lui Andrei Marga în funcţia de ambasador la Berlin)”, a declarat Băsescu.
Băsescu a mai spus că o altă „mare eroare” o reprezintă şi desemnarea lui Titus Corlăţean la Ministerul de Externe. „Corlăţean este ministrul care a contrasemnat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care s-au redus atribuţiile Curţii Constituţionale. Acest lucru va avea un impact extraordinar asupra credibilităţii Ministerului de Externe al României”, a susţinut Băsescu.
El a făcut un apel la Crin Antonescu să nu le primească acestora jurământul de învestitură. „Fac apel la preşedintele interimar Crin Antonescu: încă nu e prea târziu, puteţi să nu le primiţi jurământul lui Şova şi lui Corlăţean. E o sugestie pentru binele României”, a adăugat Băsescu.