Şeful diplomaţiei de la Bucureşti şi omologul său britanic, William Hague, au agreat, într-o declaraţie comună, că România şi Regatul Unit trebuie să iniţieze, în plan bilateral, un Dialog privind Energia, pentru a face schimb de bune practici în promovarea dezvoltării unui „sistem energetic solid, competitiv şi durabil, care să sprijine creşterea şi competitivitatea europeană şi să asigure securitatea sistemelor de aprovizionare prin diversificarea surselor şi a rutelor de transport”.
„Vorbim de poziţii similare pe care România şi Marea Britanie le au în legătură cu dosarul energiei, atât din punctul de vedere al dimensiunii economice, cât şi din punctul de vedere al securităţii energetice, în plan european. Din acest punct de vedere, vorbim de interese comune în dezvoltarea şi explorarea, utilizarea fructificarea unor resurse energetice pe care ambele state le au, dar dorim în egală măsură să acţionăm în comun, împreună cu alţi parteneri europeni pentru realizarea unei pieţe comune, la nivel european, în domeniul energiei, a unor reguli foarte clare comune, a unei voci europene, inclusiv în dialogul cu parteneri externi ai UE, atunci când vorbim de interese energetice şi de securitate energetică”, a punctat Titus Corlăţean, citat de Agerpres.
El a arătat că „şi Marea Britanie şi România sunt interesate în obţinerea şi fructificarea de noi surse energetice în domeniul energiei regenerabile, al energiei nucleare şi în explorarea, cu respectarea standardelor de mediu, a gazelor de şist„.
„E nevoie de cooperare, e nevoie de investiţii. Investiţiile britanice sunt extrem de binevenite şi în domeniul energiei în România”, a subliniat ministrul de Externe.
El a amintit că recent a avut loc la Bucureşti vizita ministrul britanic al Energiei, ceea ce, în opinia sa, denotă o cooperarea bilaterală strânsă în acest domeniu.
Întrebat dacă există companii din Marea Britanie care ar fi interesate în explorarea şi exploatarea gazelor de şist în România, ministrul a răspuns: „Pot să spun că există un contact strâns între ministerele de specialitate din cele două ţări, există interes investiţional britanic în României, inclusiv în domeniul energiei”.