„Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis, în după-amiaza zilei de 8 august 2012, preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, o scrisoare privind evoluţiile politice din România. Ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul Guvernului României privind respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional. Totodată, a menţionat solicitarea adresată, la data de 31 iulie 2012, de către Primul Ministru, Victor Ponta, tuturor actorilor politici de a respecta independenţa Curţii Constituţionale”, se arată într-un comunicat al MAE.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua, în perioada următoare, să transmită în atenţia Comisiei de la Veneţia toate elementele pertinente referitoare la evoluţiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curţii Constituţionale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea preşedintelui României.
MAE informa, marţi, că a luat notă cu preocupare de elementele din declaraţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia privind CCR, menţionând că Reprezentanţa României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei pentru comunicarea exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut, marţi, apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că Executivul trebuie să explice limpede Comisiei de la Veneţia că „Guvernul, preşedintele interimar, alte instituţii publice din România nu fac nicio presiune asupra Curţii, dar că există semne clare că cineva le face”.