Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a susţinut sâmbătă, la New York, intervenţia în numele României în cadrul dezbaterilor de politică generală ale celei de a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
În debutul alocuţiunii sale, şeful diplomaţiei române a salutat decizia istorică a Consiliului de Securitate care, în seara precedentă, a adoptat Rezoluţia 2118, prin care Siria este obligată să renunţe la arsenalul său de arme chimice. El a arătat, totodată, că un alt moment important care va influenţa, în mod esenţial, procesul de pace în Orientul Mijlociu, îl reprezintă şi convorbirea de vineri, 27 septembrie 2013, dintre liderul american şi cel iranian, primul dialog direct după mai bine de 30 de ani, se arată într-un comunicat al MAE.
De asemenea, ministrul Corlăţean a apreciat eforturile depuse de organizaţia globală în ultimul an în toate cele trei mari domenii de competenţă: pacea şi securitatea, dezvoltarea şi drepturile omului. El a evidenţiat
contribuţiile României în soluţionarea crizei din Mali, în definirea obiectivelor de dezvoltare durabilă precum şi în cadrul Consiliului Dreptului Omului, evidenţiază comunicatul MAE.
Şeful diplomaţiei a arătat importanţa, mai ales în contextul actual, a cooperării ONU cu organizaţiile
regionale. Din această perspectivă, a informat comunitatea internaţională asupra priorităţilor Preşedinţiei române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP), care reuneşte state cu aspiraţii de integrare europeană.
El a arătat că România va promova pe parcursul acestei sesiuni a Adunării Generale a ONU o Rezoluţie privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept.
„În calitate de reprezentant al unui stat care, după 1990, a parcurs un proces complex de tranziţie politică, economică şi democratică, considerăm că toate statele care se află în procese de democratizare au nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale. Provocările cu care aceste state se confruntă sunt complexe şi includ promovarea guvernanţei democratice şi a statului de drept, abordarea aspectelor ce ţin de încălcări din trecut ale drepturilor omului şi încurajarea exercitării corecte a actului de justiţie. Pentru a contribui la acest proces, România va promova pe parcursul actualei sesiuni a Adunării Generale o Rezoluţie privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept în contextul Agendei pentru Dezvoltare post-2015”, a mai subliniat şeful diplomaţiei, potrivit comunicatului MAE.