Corlăţean: Mă gândesc dacă fac propunerile de numiri la DNA înaintea raportului de ţară

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat că va reflecta zilele următoare dacă va face propunerile de numiri în funcţii de conducere la DNA înainta raportului de ţară, întrucât în cazul unei reacţii negative la nivel prezidenţial s-ar induce ideea unui nou conflict.
Romania TV
01 iul. 2012, 20:32
Corlăţean: Mă gândesc dacă fac propunerile de numiri la DNA înaintea raportului de ţară

Ministrul Titus Corlăţean a spus că au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat, mandatele adjuncţilor şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii Laura Oprean şi Carmen Gâlcă.

„Mandatele respective (ale adjuncţilor şefului DNA, n.r.) au expirat în mod obiectiv şi exista teoretic această posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justiţiei, care nu a fost informat oficial, formal, în legătură cu trecerea la prelungirea delegaţiilor, deşi dintr-un anumit punct de vedere putea să fie predictibilă această chestiune, poate face şi mâine, şi peste o săptămână propuneri, poate să facă propuneri care după dezbaterea şi avizul CSM sunt supuse confirmării sau infirmării de către preşedinte, care poate adopta decizii în dublu sens”, a explicat Corlăţean.

El a precizat că este, ca ministru al Justiţiei, responsabil, dar în acelaşi timp trebuie să se uite „la întreaga fotografie”, pentru că „suntem cu două săptămâni înaintea unui raport important privind justiţia în România”.

„O eventuală propunere astăzi sau mâine într-un context politic extrem de frământat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reacţie negativă la nivel prezidenţial şi practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred că o astfel de contradicţie ar genera mai mult efecte nefavorabile şi ar putea avea influenţă asupra raportului din iulie. Mai mult decât atât, acel raport se leagă foarte mult de o decizie pe care România o aşteptă de mai bine de un an – aderarea la spaţiul Schengen. Astfel încât, fără să spun că nu voi face propuneri, voi face, şi le voi face pe baza respectării criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenţă, integritate”, a explicat Corlăţean.

Ministrul Justiţiei a precizat că interesul este însă să nu se intre „într-un război suplimentar” înaintea Raportului de ţară, înaintea deciziei importante care se va lua.

Corlăţean a spus că încearcă să vadă dacă poate aştepta „o perioadă de oarecare calmare a jocului politic, dacă va fi posibil”.

„Dacă nu va fi posibil, voi face această propunere. Dacă intrăm într-un blocaj politic suplimentar, dacă intrăm într-o contradicţie suplimentară, ţara va pierde. Acesta este motivul pentru care eu ieri (sâmbătă, n.r.) nu am făcut încă aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care aştept totuşi şi voi reflecta în zilele următoarea dacă voi face aceste propuneri înainte de Raportul de ţară sau după. Eu ca ministru al Justiţiei sunt bligat să ţin cont de interesul societăţii româneşti, de interesul României, dar şi de interesul, în egală măsură, ca cei care vor conduce aceste instituţii importante – DNA, Parchetul General – să corespundă unor aşteptări uriaşe ale cetăţenilor legate de independenţă, integritate şi imparţialitate în ceea ce fac”, a mai spus Corlăţean.

El a adăugat că vrea să reflecteze foarte serios şi să cântărească bine, „pentru că interesul României este mult mai larg decât bătălia politică, la care din păcate asistăm în clipa de faţă, o bătălie fără limită, în care nu se mai respectă niciun fel de reguli.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Raportul pe justiţie va avea o influenţă decisivă asupra poziţiei unui stat membru în UE care a blocat până acum aderarea României la spaţiul Schengen.

„Este o decizie la care s-a muncit şi muncim şi noi, noul Guvern, foarte mult. Asta este explicaţia pentru care contextul este extrem de complicat, extrem de delicat şi în care ca ministru al Justiţiei încerc să gestionez cu înţelepciune nişte interese superioare ale României şi în care încerc să evit să introducem justiţia în bătălia politică, chiar dacă alţii au interesul – şi o spun – au interesul să introducă justiţia în bătălia politică şi se întâmplă în clipa de faţă”, a mai spus Corlăţean.

El a precizat că, în calitate de ministru, are datoria să evite să introducă actul de justiţie în această bătălie.

„Mâine pot să fac aceste propuneri, şi vă asigur că atunci când voi face propuneri sunt oameni profesionişti, integri şi oameni care îşi asumă actul de independenţă. Vreau însă să evităm o nouă bătălie politică pe un subiect în care există foarte multe interese şi în ţară şi în străinătate”, a mai spus Corlăţean.

Mandatele procurorilor Laura Oprean şi Carmen Gâlcă, adjuncţii şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi cel al procurorului şef Doru Ţuluş au expirat în 29 iunie.

Conform articolului 57, alineatele 7 şi 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, „în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

„Delegarea procurorilor poate fi prelungită, cu acordul scris al acestora, cel mult încă 6 luni”, mai prevede legea.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei nu are atribuţii să delege în funcţii magistraţii.

Totodată, delegarea pentru şase luni a lui Daniel Morar expiră în 26 august.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Engie, anunț important pentru toți clienții. Ce se va întâmpla pe 24 ianuarie
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Mark Rutte clarifică: Aderarea Ucrainei la NATO nu depinde de voința Rusiei
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București