‘Poziţia Guvernului României a fost clar exprimată de premier, nu fac decât să o repet, că atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens, imediat vom aştepta ca acest punct să fie pe ordinea de zi a Consiliului pentru luarea unei decizii corecte, legitime faţă de România şi Bulgaria. Vă asigur că nu stăm cu mâinile încrucişate pentru a se reuni aceste condiţii. Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii UE. (…) Atunci când condiţiile politice vor fi întrunite veţi avea o decizie favorabilă României şi Bulgariei’, a spus Corlăţean, la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu ocazia preluării preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2014.
El a punctat că poziţia constantă şi consecventă a României, indiferent de guvernare, a fost legată de faptul că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie este un obiectiv legitim, firesc şi bazat pe îndeplinirea criteriilor, întrebat dacă ţara noastră mai insistă pe lângă preşedinţia elenă să includă subiectul Schengen pe agenda Consiliului.
El a amintit de declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, cu privire la Schengen, arătând că intervenţia acestuia a fost una ‘extrem de corectă, fair’.
‘A spus foarte multe lucruri pe care noi înşine le-am spus în plan politic intern sau în relaţiile cu partenerii europeni, deci nu a fost nimic nou, dar a subliniat de la nivelul CE faptul că pe de o parte nu există o legătură între criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, criteriile clare din acquis, şi alte considerente de natură politică, unele ţinând de climatul european, complicat de criza economică sau de condiţii specifice şi de natură politică dintr-o serie de state membre’, a arătat Corlăţean.
Ministrul a indicat că la întâlnirea de la Atena cu omologul său elen, Evangelos Venizelos, din luna noiembrie a anului trecut, a discutat despre aderarea la Schengen.
‘Grecia a sprijinit constant şi sprijină acest obiectiv legitim al României şi bineînţeles şi al Bulgariei şi apreciem acest lucru’, a conchis Titus Corlăţean.