Corlăţean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

Retorica unionistă poate strica proiectul european al Chişinăului şi chiar "devenirea românească", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, referindu-se la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu privind unirea României cu Republica Moldova.
Iulian Tudor
07 dec. 2013, 09:33
Corlăţean: Retorica unionistă poate strica proiectul european al Republicii Moldova

„Cine gândeşte şi simte româneşte nu trebuie să afirme în fanfară şi în faţa presei, neapărat, anumite chestiuni legate de ‘sângele apă nu se face’, pentru că, dacă simţi româneşte, nu trebuie să mai afirmi acest lucru”, a precizat Titus Corlăţean, avertizând că retorica unionistă „provoacă dificultăţi, ridică obstacole şi poate strica proiectul european şi devenirea europeană şi – cine ştie, dacă ajută Dumnezeu – şi devenirea românească”, potrivit Mediafax.

VEZI ŞI Declaraţiile unioniste ale lui Traian Băsescu au provocat DEZBATERI APRINSE în Parlamentul de la Chişinău

„Problema este că acest proces al construcţiei europene pentru Republica Moldova este unul atât de complex şi de migălos, astfel încât, atunci când elefantul intră în vitrina de porţelan şi începe să tropăie, generează riscuri şi trezeşte suspiciuni, generează şi reacţii din partea unora care au nevoie de pretexte să mai tragă frâna de mână”, a mai spus ministrul de Externe.

În opinia sa, declaraţiile unioniste pot întârzia semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE, în condiţiile în care documentul ar trebui semnat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile de la Chişinău, programate pentru noiembrie 2014.

„Motivele mele de nemulţumire sunt fundamentate pe elementele primite (…) Dacă acest proiect nu se poate finaliza pentru că se fac declaraţii aşa, ca să facem declaraţii, este o problemă”, a spus Titus Corlăţean.

Întrebat de ce nu se poate vorbi pe o singură voce în dosarul moldovean, ministrul a precizat că USL nu ar avea o rezervă în a purta o discuţie privind proiectele de viitor ale României.

„Toată lumea în această ţară, de ani de zile, toate forţele politice şi trebuie să fim corecţi din acest punct de vedere, cu toţii ne-am luptat – poate că nu întotdeauna am avut o abordare coordonată, din păcate, pentru raţiuni de politică internă mizere până la urmă. Dar toţi am tras în aceeaşi direcţie. Nu cred că din partea noastră cel puţin, a USL, ar fi existat sau există vreo rezervă în a avea o discuţie aşezată, aşa cum trebuie, la aceeaşi masă, toate partidele politice româneşti, pentru a vedea ce ne propunem în viaţă, în viitor. Această discuţie n-a avut loc şi este până la urmă o scăpare a clasei politice sau a unora din această clasă politică (…) Dacă vorbim de viitorul României sau al relaţiei dintre România şi Republica Moldova, trebuie să stăm de vorbă şi nu să aflăm de la televizor care sunt marile proiecte”, a spus Corlăţean.

Referitor la ridicarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, ministrul a apreciat că Parlamentul European ar putea lua o decizie favorabilă în martie 2014.

„Dacă nu se mai fac declaraţii pe malurile Dâmboviţei şi dacă lucrăm foarte serios, aşa cum am făcut în toată această perioadă, mai multe state, mai mulţi prieteni ai R. Moldova, în mod normal, pe o procedură accelerată (…) Parlamentul European, în ultima sesiune de plen când ar trebuie să adopte şi ar fi bine să adopte o decizie favorabilă, ar fi undeva la jumătatea lunii martie, pentru că după aceea intră în campanie electorală pentru noul PE. Este o bătălie contra cronometru, până la urmă, pentru ca la final un anumit consiliu ministerial, probabil în forma JAI, să adopte decizia politică finală. Important este ca acest traseu constant de foarte multă muncă al Republicii Moldova să nu fie tulburat şi trebuie să avem foarte mare grijă atunci când ne exprimăm pe anumite teme. Nimeni din România nu face ceva contrar intereselor R. Moldova (…) Trebuie să ne ponderăm în declaraţii”, a punctat ministrul de Externe.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspuns: „Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?”.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Statul a luat banii românilor. Record istoric anunțat acum în România. Toată lumea plătește
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Parbrizul spart, un coșmar în vacanță. Ce fac șoferii care sunt în concediu
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, interviu de colecție după succesul de la Paris. Campionul olimpic le-a transmis un mesaj tinerilor din România: „Am făcut copilul din mine foarte fericit”
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului ca răspuns la un atac israelian
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?