„Este o decizie absolut corectă și judicioasă adoptată de MAE. Ea are deja un precedent cunoscut în 2014, când aceluiași domn Rogozin i s-a interzis survolul în România, pentru că România trebuia și a procedat corect să respecte regimul de sancțiuni impus Federației Ruse după anexarea ilegală a Crimeei, regim de sancțiuni care l-a inclus și pe domnul Rogozin pe lista persoanelor care erau supuse sancțiunilor în ceea ce privește libera deplasare în spațiul UE. Nu este o chestiune bilaterală între România și Federația Rusă, e o chestiune între UE și Federația Rusă în sensul respectării regimului de sancțiuni care a fost impus celor care au avut o contribuție la anexarea ilegală a Crimeei în plan politic în Federația Rusă”, a declarat pentru AGERPRES Titus Corlățean.
În opinia fostului ministru de Externe, decizia MAE de a interzice aeronavei în care se afla Dmitri Rogozin să survoleze România este corectă.
„Decizia era cunoscută, predictibilă și previzibilă pentru autoritățile ruse, numai că domnul Rogozin este un personaj care provoacă permanent, are o atitudine insolentă și după ce în 2014 a suferit această punere în aplicare a sancțiunii știa foarte bine că, dacă va mai încerca o dată, i se va aplica același tip de decizie. Este clar din punctul meu de vedere că a fost un act provocator, reacția românilor era predictibilă”, a mai declarat Corlățean.
Iulian Chifu: România a respectat ad litteram prevederile europene
România a respectat „ad litteram” prevederile Consiliului European, atunci când a interzis avionului în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze spațiul aerian al țării noastre, a afirmat fostul consilier prezidențial Iulian Chifu.
„Vorbim despre o respectare ad litteram a hotărârilor Consiliului European, care a validat interdicțiile, sancțiunile la adresa Federației Ruse pentru anexarea Crimeei și agresiunea militară din estul Ucrainei. În baza acestor prevederi, Dmitri Rogozin este pe această listă și nu poate să intre în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă nici în spațiul aerian, nici pe teritoriul vreunui stat membru UE. Altceva nu ar mai fi de comentat. Eventuala discuție în legătură cu modul în care s-a aplicat această prevedere printr-o anumită traversare a spațiului aerian polonez sau survolarea Ungariei, de asemenea, este o chestiune care ține de statele respective și modul în care aplică prevederile europene. Am înțeles însă că nici Ungaria nu a permis aterizarea la Budapesta a acelei aeronave, motiv pentru care a trebuit să plece înapoi la Minsk”, a declarat pentru AGERPRES Iulian Chifu.
Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a avut o reacţie dură pe Twitter, după refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a permite accesul avionului în care se afla în spaţiul aerian românesc. Oficialul rus consideră că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, şi şi-a încheiat postarea cu ameninţarea: „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor!”.
Joi, deputatului rus Pavel Șperov, dar și altor artiști le-au fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia au fost întorși acasă chiar de pe aeroport. Toți urmau să participe la evenimentele din stânga Nistrului.