Potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES, Titus Corlăţean îşi exprimă aprecierea pentru atenţia acordată constant de congresmenul Cristopher Smith evoluţiilor democratice din România şi sprijinului acordat procesului electoral menit să conducă la alegerea unui nou preşedinte.
„Împărtăşim, aşa cum spune şi domnia sa, acelaşi ataşament faţă de valorile şi principiile democraţiei şi dorim ca alegerile prezidenţiale din România din luna noiembrie să confirme, încă o dată, soliditatea şi ireversibilitatea sistemului democratic din ţara noastră”, adaugă Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române afirmă că înţelege îngrijorarea congresmenului american privind ultimele modificări ale legislaţiei electorale din România prin OUG 45/2014 şi consideră util să-i ofere acestuia detalii pentru „o cât mai exactă înţelegere” a acestor reglementări.
„Spre deosebire de guvernele precedente, Guvernul Ponta a redus semnificativ numărul ordonanţelor de urgenţă, oferind parlamentului rolul firesc în procesul de legiferare. Necesitatea modificărilor din OUG 45 a fost determinată de experienţa alegerilor precedente, care au arătat că sunt necesare unele ajustări ale cadrului legal privind alegerile prezidenţiale din România. Pentru a asigura intrarea în vigoare la timp a noilor reglementări, înainte de începerea procesului electoral, guvernul a fost nevoit să facă uz de prerogativa sa constituţională de a emite ordonanţe de urgenţă”, susţine Corlăţean.
El aminteşte că nu este prima oară când cadrul legal este modificat prin ordonanţă de urgenţă şi că OUG 45/2014 a făcut deja obiectul unei sesizări la Curtea Constituţională, care a decis că este constituţională în integralitatea sa.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe susţine că afirmaţiile din scrisoare, în care se vorbeşte despre modificarea procedurilor pe durata unei campanii electorale, nu corespund adevărului, ordonanţa fiind adoptată în data de 27 iunie, iar campania electorală urmând a începe în data de 2 octombrie 2014.
Titus Corlăţean subliniază că modificările aduse de ordonanţă au ca scop tocmai facilitarea participării cetăţenilor la procesul electoral şi implicit o cât mai mare legitimitate pentru viitorul preşedinte.
„Dorim să îl asigurăm pe congressman-ul Christopher Smith că atât primul ministru Victor Ponta, cât şi solida majoritate parlamentară care sprijină actualul guvern îşi doresc ca, după viitoarele alegeri prezidenţiale, România să înceapă o nouă etapă de dezvoltare democratică, care să elimine actuala dihotomie putere-opoziţie şi care să ofere cadrul unei cât mai bune cooperări politice pentru asigurarea unei bune guvernări. Ne exprimăm speranţa că, în sfârşit, viitorul preşedinte va juca rolul prevăzut de Constituţie de mediator şi factor de coeziune al naţiunii noastre în efortul său de a face faţă provocărilor lumii contemporane”, conchide Corlăţean.