Corlăţean: Secretarul general al NATO va efectua o vizită oficială în România anul viitor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi la Bruxelles o întâlnire cu noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acceptat invitaţia de a efectua o vizită oficială în România anul viitor.
Alina Costache
21 oct. 2014, 17:43
Corlăţean: Secretarul general al NATO va efectua o vizită oficială în România anul viitor

‘Eu i-am adresat (n.r. secretarului general al NATO) invitaţia de a efectua o vizită oficială în cursul anului următor, invitaţie care a fost acceptată şi pe canale diplomatice uzuale o să lucrăm pentru definitivarea perioadei şi a agendei vizite’, a declarat, pentru Agerpres, Corlăţean, după întrevederea de la Cartierul General NATO.

Corlăţean a precizat că agenda discuţiilor a vizat în principal măsurile de implementare a deciziilor politice adoptate la Summitul NATO din Ţara Galilor, priorităţile noului secretar general al NATO şi diferitele dosare de actualitate în relaţiile internaţionale.

El a apreciat că discuţiile au fost extrem de substanţiale şi au pus în evidenţă rolul important, recunoscut şi activ al României în cadrul NATO.

‘Am insistat asupra necesităţii de a pune în practică în primul rând acele elemente vizând Readiness Action Plan, elementele de comandă şi control ale NATO care urmează să fie implementate pe teritoriul României, măsurile de reasigurare ale aliaţilor din flancul estic şi nord-vestic al NATO, forţa de reacţie rapidă şi exerciţiile militare comune’, a spus ministrul de Externe.

El a indicat că discuţiile au vizat şi relaţiile cu partenerii Alianţei, precizând că poziţia României este cunoscută, ţara noastră susţinând implementarea măsurilor adoptate la summitul NATO privind cooperarea cu Georgia, pachetul de măsuri legat de Ucraina şi cooperarea cu Republica Moldova pentru consolidarea capacităţii naţionale de apărare.

‘A fost subliniat rolul important al României ca naţiune coordonatoare în cadrul Alianţei în unul din cele patru proiecte care au fost confirmate pe relaţia pe Ucraina, acel Trust Fund pentru apărarea cibernetică. România este naţiunea coordonatoare’, a arătat Corlăţean.

El a subliniat importanţa fundamentală a relaţiei transatlantice, precizând că România este cunoscută ca fiind un aliat extrem de clar şi consecvent pentru susţinerea relaţiei transatlantice, cu SUA şi cu Canada.

‘Eu am confirmat seriozitatea şi consecvenţa poziţiei României, angajamentul asumat pentru creşterea alocărilor pentru Apărare, potrivit celor decise la Summit, respectiv obiectivul de a atinge 2% din PIB alocat Apărării la orizontul anului 2017’, a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a precizat că în discuţiile cu secretarul general al NATO a fost abordată necesitatea unei evaluări în profunzime şi cristalizării viziunii de ansamblu a Alianţei pe termen lung pentru relaţia cu Rusia care a fost marcată de evenimentele ‘dramatice’ din bazinul Mării Negre şi acţiunea agresivă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, el a spus că a discutat cu oficialul NATO despre scutul antirachetă, precizând că l-a informat că acest proiect va deveni operaţional la baza de la Deveselu în 2015.

În plus, discuţiile au vizat evoluţiile din dosarele internaţionale importante şi de actualitate, respectiv evoluţiile din Afganistan şi perspectivele misiunii Resolut Support în Afganistan.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De unde provine, de fapt, carnea de porc de la Auchan. Românii o cumpără pentru că retailerul are mereu oferte, dar puțini se uită și pe etichetă
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Schimbări la Antena 1. Răzvan și Dani, primii vizați
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Mama lui Versace, devastată după moartea fiului său! „Măcar și-a găsit el...” Câte sute de euro îi trimitea lunar, pentru cheltuieli EXCLUSIV
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Românii vor fi notificați. Iei amendă de 500 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Buzz Aldrin Povestește Viața de Cuplu cu Anca Faur la 55 de Ani de la Aterizarea pe Lună
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'