Corlăţean a negat că atitudinea faţă de România ar fi devenit general ostilă pe durata suspendării preşedintelui Traian Băsescu, arătând că luările de poziţie critice la adresa acţiunilor guvernului român au fost mai degrabă izolate şi bazate de dezinformări, Corlăţean exemplificând prin diferenţele de opinii dintre preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso şi comisarul european Viviane Reding.
„Nu există unitate de vederi între ce spune comisarul de Justiţie şi ce spune preşedintele Comisiei. Cel de-al doilea a salutat anumiţi paşi şi anumite angajamente luate de România, iar doamna Reding a rămas constant pe o poziţie sancţionatorie”, a declarat Corlăţean la România TV.
Întrebat care ar fi motivul pentru care Reding are această atitudine, Corlăţean a răspuns: „Sunt mai multe lucruri pe care mi-ar fi greu să le spun public din calitate oficială. Există şi proiecte personale în plan politic atunci când îţi poţi construi o platformă vizibilă şi poţi folosi anumite momente. Preşedinţia viitoare a Comisiei Europene poate fi un proiect politic important pe final de carieră.”
În ceea ce priveşte reacţia internaţională faţă de suspendare, Corlăţean a admis că această reacţie a fost una importantă. „În anumite situaţii, a fost o prezenţă activă şi, din păcate, pe baza unor elemente denaturate, manipulate şi pe baza unor resurse consistente de cei care au recurs la ele”, a spus ministrul de Externe, dând ca exemplu informaţiile pe care le-ar fi lansat europarlamentarii PDL despre statutul şi posibila desfiinţare a Curţii Constituţionale. „A fost o manipulare crasă care, din păcate, a funcţionat”, a comentat ministrul.
În plus, ar fi funcţionat şi solidaritatea mai mare a partidelor de dreapta din Europa, comparativ cu cea a partidelor de stânga. „Familia populară este mult mai coezivă în a-şi apăra membrii, mai ales pe cei cu probleme”, a spus Corlăţean dând exemplul solidarităţii arătate de PPE faţă de premierul ungar Orban Viktor, în pofida derapajelor democratice din Ungaria, şi faţă de fostul prim-ministru din Italia, Silvio Berlusconi, care a încercat să-şi creeze pe căi legale imunitate în faţa demersurilor judiciare care-l vizau.
Viviane Reding, care se declara „foarte preocupată” de criza politică de la Bucureşti pe 3 iulie, a făcut aceste declaraţii înaintea întrevederii dintre preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta.
„Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani”, a spus comisarul european, care se va întâlni miercuri cu ministrul român al Justiţiei.
Viviane Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue „câţiva ani” supravegherea statului de drept în România, „cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea” asupra integrării ţării în Spaţiul Schengen.
„Doamna Reding ( comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding n.red.) este cea care-i informată de Monica Macovei că am arestat 7 judecători ai Curţii Constituţionale. Doamna Reding nu are habar, e în campanie electorală pentru PDL. E comisar de la PPE. Doamna Reding are o campanie politică. România ca şi alte ţări din estul Europei trebuie puse la colţ. În acest moment, Europa este într-o criză uriaşă. Se vorbeşte de o Europă împărţită în două: cei performanţi şi cei mai puţin performanţi. PPE a avut o mare problemă cu Ungaria şi acum au zis să dea un exemplu şi cu un guvern de stânga”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.
Mai recent, pe 1 septembrie, Viviane Reding a spus că nu ar fi surprinsă dacă integrarea României în Spaţiul Schengen va fi amânată, vicepreşedintele Comisiei Europene punând respectivul scenariu pe seama „puciului parlamentar” care, în opinia sa, a avut loc la Bucureşti.
Replica premierului Victor Ponta a fost din nou dură. Întrebat de moderator într-o emisiune la Realitatea TV, duminică seară, cum comentează declaraţia comisarului european pe Justiţie, Viviane Reding, potrivit căreia în România a avut loc un puci parlamentar pe care l-a ştiut şi FMI, premierul a afirmat că aceasta nu este în măsură să exprime o opinie avizată.
„Este ca şi când despre problema procurorilor v-ar vorbi de exemplu, de altfel o doamnă extrem de respectabilă, doamna ministru Plumb, care e la Mediu. Habar n-are în primul rând nici cum funcţionează Justiţia, nici n-are vreun mandat să vorbească în numele cuiva. Povestea cu FMI este neserioasă”, a spus premierul.
Ponta a precizat că declaraţiile comisarului Reding sunt declaraţii politice „de nivel de Dâmboviţa”. „Garantez că niciodată, nicio secundă, în toate discuţiile pe care le-am avut cu cei de la FMI nu s-a discutat vreo problemă politică. De altfel, FMI, de câte ori a venit delegaţia, s-a întâlnit cu Guvernul, s-a întâlnit cu opoziţia, şi a discutat despre deficitul bugetar, politici fiscale, privatizări. Niciodată nu s-a discutat. Doamna Reding le-ncurcă pentru că nu le ştie”, a explicat Ponta.
Şeful Guvernului consideră că Viviane Reding face declaraţii politice în nume propriu şi atacă Guvernul USL pentru că ea face parte din familia popularilor europeni, asemeni PDL. „Declaraţiile de week-end ale doamnei Reding care vorbeşte după ureche despre ceea ce nu cunoaşte şi nu are atribuţii ţin doar de un gen de atac politic”, a spus premierul.
În opinia lui Victor Ponta, Viviane Reding se opune intrării României în Schengen, comparativ cu preşedintele PE, Martin Schulz, social-democrat, care a susţinut România. „Doamna Reding se bucură că ne face un rău României că nu intrăm în Schengen. Nu cred că-i ajută pe cei de la PDL că nu intrăm în Schengen, că e efortul României”, a mai spus Ponta.
În opinia premierului, atacurile repetate ale comisarului Vivian Reding la adresa Guvernului pe care el îl conduce sunt singulare în raporturile dintre CE şi ţările membre. „S-a depăşit orice limită în relaţiile normale dintre o ţara membră UE şi CE. Un comisar nu poate să atace în fiecare zi un guvern al unui stat membru. Nu se întâmplă în niciun caz chestia asta”, a mai spus Ponta.