Corlăţean susţine că ambasadorii ar putea primi mesaje diferite din MAE şi de la preşedinte

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a exclus posibilitatea ca ambasadorii români să fie puşi în situaţia de a primi mesaje diferite, unul din partea preşedintelui şi unul din partea centralei MAE, caz în care vor trebui să dea dovadă de curaj şi discernământ pentru a acţiona în mod corect.
Romania TV
04 sept. 2012, 19:22
Corlăţean susţine că ambasadorii ar putea primi mesaje diferite din MAE şi de la preşedinte

Întrebat, în cadrul unei emisiunii „Ultima Oră” de la România TV, dacă există riscul ca un reprezentant diplomatic român în străinătate să fie pus în situaţii dificile datorită divergenţei unor mesaje primite din partea Ministerului şi a preşedintelui Băsescu, Corlăţean a răspuns: „Da, va fi într-o situaţie dificilă şi va fi nevoie de curaj şi discernământ din partea ambasadorului. Nu va fi deloc simplu, dacă apar aceste situaţii şi, dacă mergem în această direcţie, vor apărea, să aleagă soluţia corectă.”

Corlăţean apreciază că acesta este motivul pentru care declaraţia de marţi a preşedintelui Băsescu, care nu a exclus instalarea unor canale de comunicaţii directe cu ambasadorii, este dăunătoare intereselor statului român. „Nimeni nu l-a împiedicat pe preşedinte să discute cu un ambasador, dar instituirea unui canal de comunicaţii separat nu este o practică instituţională acceptabilă la nivel european”, a afirmat şeful diplomaţiei româneşti.

Acesta susţine că este necesar ca preşedintele şi Ministerul de Externe să discute în prealabil şi să transmită după aceea mesaje unitare ambasadorilor în străinătate. „Ca ministru de Externe, nu voi accepta să fie mesaje paralele sau să fie canale de comunicare paralele, directe cu ambasadorii , care să ocolească Ministerul de Externe”, a avertizat Corlăţean.

Traian Băsescu vrea ca, la Palatul Cotroceni, să fie instalat un sistem de comunicare directă cu ambasadele României, pentru că vrea să evite situaţii pe care le-a „trăit”, atunci când mesajele nu i-au fost transmise.

„Probabil, în cel mai scurt timp voi lua decizia să se instaleze şi la Cotroceni un sistem de comunicaţii direct cu ambasadele, pentru a preveni întâmplări pe care le-am trăit în care mesajul preşedintelui nu se transmite către misiuni diplomatice. Dacă voi constata că se menţine această tendinţă, vom comunica direct. Sper să nu fie cazul, odată cu venirea domnului ministru Corlăţean, dar dacă va fi cazul o voi face fără reţineri”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români, exprimându-şi speranţa că nu vor mai fi cazuri de transfer de influenţă de la partid la misiunile diplomatice şi că nu va mai auzi de ambasadori şi consuli care răspund la comenzi de partid.

La reuniunea de la Cotroceni, Traian Băsescu a mai spus că ştie foarte bine că sunt capitale în care ambasadorii statelor membre UE se întâlnesc fără a-l invita şi pe ambasadorul român, „tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România”.

„Este surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat chiar de Tratatul UE, acela de a veghea la respectarea criteriilor politice în statele membre”, a spus Băsescu.

„Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău şi ştiu că sunt capitale în care se întâlnesc ambasadorii statelor membre fără a mai invita şi ambasadorul României tocmai pentru a discuta deschis situaţia din România. S-a produs brusc o deteriorare a imaginii, e de datoria diplomaţiei să redeschidă dialogul cu statele membre şi instituţiile UE”, a susţinut Traian Băsescu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!