Patronul de la Ferma Dacilor a fost surprins la priveghiul fiului său de 11 ani, mort în incendiul devastator în care alte șapte persoane și-au găsit sfârșitul. Cornel Dinicu este convins că focul a fost pus de cineva care a vrut să îi îngroape afacerea.
În tot acest timp, o anchetă este în desfășurare și apar acuzații tot mai grave chiar de la vârful ministerului de Interne. Șeful DSU spune că inspectorii ISU Prahova au făcut controale în funcție de interese.
Îndoliat, cu portretul fiului în brațe și consolat de apropiați, Cornel Dinicu a mers la priveghiul fiului său, Victor. Acesta și-a spus propria versiune asupra tragediei: e convins că o mână criminală a pus focul.
„Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă. Nu să mă omoare, că eu nu mai am duşmani de mulţi ani. Oamenii fac rău pur şi simplu”, a declarat Cornel Dinicu, pentru Observator News.
Autoritățile se întrec acum în anchete, pe măsură ce neregulile de la Ferma Dacilor sunt tot mai evidente. Inspectorii ISU l-ar fi protejat pe administratorul complexului care nu avea autorizație de securitate la incendiu, în loc să-ș sancționeze.
„În 2019, în cadrul controlului care s-a făcut, acest amplasament putea să fie închis”, a declarat Raed Arafat.
„Organizarea controlului la Ferma Dacilor s-a realizat prin încălcarea documentelor de planificare şi neasigurarea pregătirii controlului, conform regulamentului privind activitatea preventivă desfăşurată de IGSU şi unităţile subordonate. Deci aici probabil că putem vorbi şi de un fals în documente”, a declarat Benone Duduc, adjunct IGSU.
Prim-adjunctul inspectorului şef ISU Prahova a condus 2019 inspecţia la Ferma Dacilor, în pofida faptului că nu avea atribuții de control, arată raportul șefilor săi. Între timp, Dumitru Elisei Tiberiu s-a pensionat pentru că din cauza suspiciunilor i s-a retras accesul la informații clasificate. Acesta ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor și ar fi modificat documente.
„O altă constatare. Impunerea unei stări de temere şi presiune asupra inspectorilor, care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul obţinerii unor interese personale”, adaugă Duduc.
Un prim raport indică faptul că cele opt victime care și-au pierdut viața ar fi avut șansa să scape. Deși complexul avea detectoare de fum, centrala de alarmă nu a funcționat.
„Centrala de alarmare pentru fum şi care alarmează în caz de incendiu şi care putea să alarmeze pe cei care dormeau la mansardă, nu era funcţională. Deci clar, dacă această funcţiona, poate că astăzi nu eram aici să clarificăm toată situaţia asta”, a spus Raed Arafat.
Timp de 10 ani, complexul a mai fost controlat de angajați ai Consiliului Județean, Poliției și Ministerul Turismului, dar fără nici o consecință. Nici Direcția Sanitar Veterinară, Protecția Consumatorului și Inspecția Muncii nu au găsit nereguli.