Cornel Dinu descrie un episod petrecut în 1991, la ultimul meci din grupa de calificare la Euro 92. Înaintea partidei de la Sofia, România avea nevoie de o victorie pentru a se califica la turneul final din Suedia. Cu Mircea Rădulescu selecționer și Gică Hagi căpitan, „tricolorii” au făcut doar 1-1, după ce au condus la pauză cu 1-0. Hagi a ratat un penalty la 0-0. S-a calificat Scoţia.
Naţionala României, acuzată că a făcut blat la EURO. „Unul dintre ei a fost Gică Popescu!”
Cornel Dinu susține, însă, că Hristo Stoicikov a fost cumpărat de conducerea FRF prin intermediul impresarilor Dan Alban și Ioan Becali.
„Am ajuns și eu la Sofia pentru acel meci hotărâtor, invitat de Traian (n.r. – Mircea Traian Sandu, fostul şef al FRF). Mereu lângă el, am aflat că mesagerii săi, Dan (n.r. – Dan Alban) și Giovanni (n.r. – Ioan Becali), reușiseră să sensibilizeze prin Stoicikov o parte a jucătorilor din naționala bulgară să faciliteze victoria noastră. Bineînțeles, nu pentru că ne-ar fi vrut binele, ci contra cost.
Traian îmi spusese numai mie, ca prieten de mare încredere, că strânsese de la unii președinți de cluburi din vechea și noua cooperativă! – cam 250.000 de dolari, prețul eventualei victorii. Nu mai țin bine minte suma exactă. Din sertarele memoriei mele mi se șoptește că ar fi fost mult mai mare, spre 500.000. Bani purtați de Dan și Giovanni într-o geantă diplomat, mereu numai la ei. Niciodată nu o lăsau în mașină, erau profesioniști.
Se pare, nu știu sigur acest aspect, că despre un posibil ajutor din partea jucătorilor bulgari mai știau doar profesorul Mircea Rădulescu (n.r. – selecționerul de atunci al României) și Gică Hagi. Care juca și el în Spania, ca Stoicikov, dar la rivala Real Madrid. Ca balcanici, se-nțelegeau de minune și se respectau.
La ora jocului, ca și în timpul său, cei care știam această posibilă înțelegere eram într-o tensiune rară pentru un joc de fotbal. Acum era cu totul altceva…
Partida a fost echilibrată. Cei care trăiserăm și astfel de momente în fotbal (în cazul meu extrem de rare, din fericire) am realizat destul de repede, simțind jocul, că bulgarii evoluau în două tabere. Una, cu Stoicikov și alți câțiva, de partea noastră, cealaltă împotrivă. Practic, pericolul major, leul obișnuit din echipa lor, Hristo Stoicikov, s-a comportat ca un mielușel blând care nu ne-a creat vreun pericol.
Am deschis scorul prin Adrian Popescu și am fost egalați prin Sirakov. Înainte de goluri, arbitrul danez Mikkelsen, înclinând spre noi, ne-a acordat destul de ușor un penalty. Din nefericire, Hagi, „regele” nostru fotbalistic, a tras slab și chelul Mihailov din poarta lor, care nu era în trupa lui Stoicikov, l-a apărat.
Totul s-a dus pe apa sâmbetei pentru noi, și la loc comanda cu bani cu tot. Traian a recuperat geanta, cei doi, Dan și Giovanni, așa cum știam, au fost „uomini d’onore”. Mai departe, ce s-a întâmplat cu banii, dacă au fost returnați, nu mai știu nimic.
După joc, distrus, Hagi a mai avut totuși puterea să recunoască că Stoicikov i-a spus că el și încă câțiva au evoluat pentru a ne aduce victoria. Am aflat mai târziu, așa cum se întâmplă în astfel de jocuri, de la prietenul meu, marele chirurg ortoped bulgar, profesorul Șoilov, doctorul naționalei și al celebrei Levski, că antrenorul Penev avea și el oamenii lui de suflet în echipă și a vrut să ne bată”, este pasul din cartea lui Cornel Dinu redat de GSP.
Surse apropiate lui Ioan Becali au confirmatm pentru GSP că acesta a fost prezent la meciul de la Sofia, în timp ce Dan Alban a rămas la București, blocat de ceață.