„Persoana în cauză s-a prezentat din proprie iniţiativă la sediul instituţiei, de unde urmează să fie efectuat transferul la penitenciar”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, comisarul şef Dănuţ Dinu, pentru Agerpres.
După îndeplinirea procedurilor legale, Cornel Penescu va fi escortat la Penitenciarul Colibaşi, pentru executarea pedepsei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv vineri pe omul de afaceri Cornel Penescu la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. În acelaşi dosar, senatorul PP-DD Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual.
Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ le-a respins vineri recursurile lui Solomon şi Penescu, precum şi a altor doi inculpaţi, menţinând sentinţa dată anterior de un complet de trei judecători de la instanţa supremă.
În consecinţă, fostul administrator al firmei PIC Gheorghiţă Pieca a rămas cu pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, iar directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni.
Instanţa i-a confiscat lui Antonie Solomon suma de 50.000 euro ce a făcut obiectul luării de mită şi a menţinut sechestrul pe această sumă găsită de procurori la domiciliul fostului primar.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată pe 19 martie 2010, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit DNA, în perioada februarie – noiembrie 2006, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 de euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.
Banii au fost primiţi de primar pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie conţinând elemente nereale pentru hypermarketul PIC din Craiova, precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket, menţionează procurorii anticorupţie.
La rândul său, directorul hypermarketului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, este acuzat că, la cererea lui Penescu, a încercat să mituiască un funcţionar al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, pentru a evita o amendă.
Al patrulea inculpat din dosar, Gheorghiţă Pieca, este acuzat că, în calitate de administrator al firmei PIC, ‘a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hypermarketul PIC din municipiul Craiova, atestând în mod nereal că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire’, se arată în rechizitoriu.