Cornelia Dumitrescu, femeia din Botoșani care a inventat ciorba rădăuțeană, vedetă pe Netflix! Inventatoarea celebrei ciorbe rădăuțene a cărei rețetă a făcut înconjurul lumii a apărut recent în serialul documentar „Flavours of Romania” de pe Netflix, realizat de producătorul și regizorul Charlie Ottley.
Citește și Când se pune smântâna în ciorba de burtă, de fapt! Greșeala pe care o fac multe gospodine
Pe pagina de socializare a emisiunii a apărut o secvență din documentar în care este prezentată celebra ciorbă rădăuțeană, iar la un moment dat, englezul care s-a îndrăgostit de țara noastră a spus că este un privilegiu că se află aproape de Cornelia Dumitrescu.
Acum, la 41 de ani de la apariția ei, ciorba rădăuțeană a ajuns pe locul 12 în topul celor mai bune supe din lume, intitulat “Top 100 cele mai bune supe din lume”.
„Ciorba Rădăuțeană este o supă tradițională romanească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede. Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie. În România, ciorba Rădăuțeană este apreciata în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți de vindecare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”, au transmis cei care au făcut topul despre ciorba rădăuțeană.
Elementul de bază al acestei ciorbe este carne de pui sau de curcan, care este fiartă împreună cu legume precum morcovi, țelină, cartofi și ceapă. Un alt ingredient esențial este smântâna, care adaugă o textură cremoasă și un gust bogat ciorbei. De asemenea, se adaugă mărar proaspăt tocat și piper negru pentru a evidenția aromele.
Potrivit clasamentului realizat de Taste Atlas în aprilie 2023, nu mai puțin de șase supe românești s-au făcut remarcate în lumea gastronomică.
În prezent, clasamentul este condus de Tonkotsu ramen din Japonia, urmat de Zurek din Polonia și Mercimek çorbası din Turcia.
Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, însă nu este singurul preparat românesc din topul internațional.
De exemplu, în topul gastronomic al lumii sunt prezente, ciorba de văcuță care se clasează pe locul 86, ciorba de burtă ce se află locul 75, după care ciorba de fasole care se situează pe locul 73, cupa de pui cu tăiței ce ocupă locul 56.
Ciorba rădăuțeană a apărut acum 41 de ani, când Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 77 de ani a gătit-o pentru prima dată. Soțul ei își dorise o supă de curcan care să aducă, dar să nu fie ciorba de burtă. „Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită… La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană”, a declarat Cornelia Dumitrescu pentru historia.ro.
Citește și Rețetă de borș ca pe vremea bunicii. Ingredientul delicios care îți face ciorba mult mai bună