Corneliu Bogdan Ion Tudoran se crede superior în fața legii și ignoră fără rușine solicitările autorităților de a se prezenta la Poliția Locală a Sectorului 1. Oamenii legii par să accepte acest lucru.
Fostul judecător al Curții de Apel București a ajuns cunoscut după ce a inventat probe în dosarul Băneasa. Considerându-se de neînvins, Corneliu Bogdan Ion Tudoran și-a ridicat și case în sectorul 1 al Capitalei fără să aibă autorizație de construire, fără să plătească taxa de autorizare, facturi de lucrări și apelând la muncitori care să lucreze „la negru”.
Poliția Locală a Sectorului 1 a început să facă verificări pentru a stabili cum și-a construit fostul judecător vila din București, de pe strada Zosima. Oamenii legii au descins la proprietatea acestuia, însă nu li s-a permis să intre. Încercările lor de a discuta cu familia lui Tudoran pentru a li se permite accesul în locuință au fost un eșec.
Polițiștii locali au spus că nu l-au găsit pe judecătorul Tudoran, dar că i-au găsit pe vecinii lui. La rândul lor, și aceștia ridicaseră o construcție fără să aibă autorizație.
„În urma verificărilor, s-a constatat faptul că în curtea de la adresa str. Dumitru Zosima nr…, la nivelul parterului, în partea din spate, au fost executate lucrări de construire fără autorizație, constând în ridicarea unei anexe (magazie), motiv pentru care a fost întocmit procesul-verbal de constatare și sancționare nr…., dispunându-se, totodată, măsura de obținere a autorizației pentru lucrările executate nelegal, în caz contrar desființarea acestora”, a transmis Primăria Sectorului 1, conform Cetățeanul.
Partea cea mai interesantă a poveștii abia de acum începe. Vecinii judecătorului sunt chiar socrii arhitectului Matei Damian, directorul executiv al Direcției Urbanism din Primăria Capitalei. Vorbim de un apropiat al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a fost promovat în primărie de edilul care pretinde că are un scop bine definit: să salveze Capitala de construcțiile făcute ilegal.
Partea cea mai interesantă a poveștii abia de acum începe. Vecinii judecătorului sunt chiar socrii arhitectului Matei Damian, directorul executiv al Direcției Urbanism din Primăria Capitalei. Vorbim de un apropiat al primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, care a fost promovat în primărie de edilul care pretinde că are un scop bine definit: să salveze Capitala de construcțiile făcute ilegal.
„Verificările au fost continuate de polițiști la primărie. L-au identificat pe proprietar, pe Corneliu Bogdan Ion Tudoran, și l-au chemat la sediul Primăriei pentru a primi o serie de explicații. „În ceea ce privește adresa str. Dumitru Zosima nr…, vă informăm faptul că, în urma deplasării în teren, nu s-a găsit nicio persoană care să pună la dispoziție documentele solicitate și să permită accesul polițiștilor locali în vederea verificării, motiv pentru care s-a demarat procedura de verificare a proprietarului în baza de date, ulterior fiind întocmită și transmisă invitația nr. 103/02.11.2022”, a transmis Primăria Sectorului 1.
Așa cum spuneam, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran e ferm convins că legea nu se aplică pentru toți, așa că, timp de o lună și jumătate, a ignorat complet invitația polițiștilor de a se prezenta la primărie.
„Poliția Locală Sector 1 a demarat procedura de verificare a proprietarului în baza de date și ulterior a întocmit și transmis invitația cu numărul 103/02.11.2022, însă confirmarea de primire a invitației trimisă prin poștă nu a intrat în posesia instituției noastre pentru a urma procedurile legale”, arată reprezentanții Primăriei Sectorului 1.
Confirmarea că imobilul deținut de fostul judecător pe strada Zoisma a fost construit fără autorizație a venit și din partea Primăriei Sectorului 1.
„Din verificările efectuate în baza de date a Biroului Reglementări Urbanistice și Arhivă, în depozitul de arhivă al instituției precum și consultând listele de inventar emise de către Primăria Sectorului 1, a rezultat că pentru imobilele situate în Strada Ing. Zosima Dumitru, primarul Sectorului 1 nu a emis nicio documentație de urbanism, respectiv certificat de urbanism și/sau autorizație de construire/desființare, PUD sau PUZ, în perioada 1998-2022, până la data prezentului răspuns”, au comunicat oficialii Primăriei Sectorului 1.
Corneliu Bogdan Ion Tudoran și soția lui, Doina Ion Tudoran, director în cadrul Consiliului Concurenței, au achiziționat, în 1998, două imobile în București, pe strada Dumitru Zoisma, aflate unul lângă celălalt. Inițial cele două erau formate dintr-o casă veche, cu două camere, bucătărie, cămară, baie și un WC în curte, respectiv un corp de clădire cu două camere, hol și baie. Însă judecătorul s-a asigurat că transformă cocioabele într-un palat.
Nu a apelat la o firmă de construcții pentru a-și duce planul la capăt, ci s-a folosit de apropiații săi, care nu i-au cerut nici documentanția de urbanism, nu au încheiat nici contract și nici nu au emis facturi ca să fie nevoit să plătească impozite și taxe. Pentru ridicarea imobilelor din București au lucrat muncitori de la Autovit, de la Târgul Aleea Castanilor și Piața Delfinului, deținute în timp de frații Florea și Cornel Pârvu (zis Chinezu’), parteneri de afaceri ai lui Ion Tudoran. Fostul judecător nu ar fi dat niciun ban pe lucrări, ele ar fi fost făcute gratis, conform spuselor unui apropiat al judecătorului.
„A luat o casă tip vagon, doar cu parter, a dat-o jos, a reconstruit-o aproape de la temelie. Nu putea să pună placă de beton peste o casă veche și șubredă. I-am adus muncitori acolo, și ca o picanterie, nici apă de băut nu le dădea. Spuneau oamenii că îi muncește de le sar ochii din cap, «ne ține peste program măcar de ne-ar da apă și ceva de mâncare». Nici nu-i plătea, că erau plătiți de alții”, a spus sursa citată.