„Filmul ăsta a fost, cred, filmul pe care l-am făcut cel mai lejer și mare parte din succesul lui se datorează celor trei actori — Toma Cuzin, Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei. Eu cu Adrian (Purcărescu – n.r.) am fost acolo, am căutat o comoară cu domnul Cozmei. A fost ca un fel de aventură, am luat filmul ca pe o aventură”, a afirmat Porumboiu.
Regizorul, care a fost premiat, recent, la Festivalul de la Cannes pentru „Comoara”, a spus că, de fapt, acest film este inspirat dintr-un documentar care nu a mai fost realizat în final.
Povestea din filmul lui Porumboiu este, de altfel, inspirată dintr-o poveste din familia lui Adrian Purcărescu, ai cărui strămoși ar fi îngropat în curtea casei o comoară. „Nici eu nu știu exact cât din mine am pus acolo, însă pot să spun că locația este autentică, este chiar locația străbunilor mei și am ținut foarte mult ca filmările să aibă loc acolo și numai acolo”, a declarat Purcărescu.
„Mă interesează la tipul acesta de film să fie ca un soi de aventură și speranța mea e ca publicul să intre în acest tip de demers”, a adăugat Porumboiu.
Referitor la premiul „Un Certain Talent”, primit recent, în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Porumboiu a spus că trofeele îl ajută să obțină finanțare pentru următoarele sale proiecte, dar nu sunt o motivație pentru el în momentul creării unui film.
„Mă gândesc întotdeauna ca filmele mele să mă mulțumească pe mine și publicul. Selecțiile de la Cannes sunt foarte importante pentru că ajută distribuția ulterioară a filmului. Nu mă gândesc la premii. Depinde ce juriu e, depinde și ce filme sunt în anul respectiv. Îmi fac filmele, muncesc la ele, îmi plac. Pentru mine e foarte important să fac următorul film și, ca să adun finanțare pentru următorul proiect, depinde foarte mult de ce am făcut până acum”, a explicat Porumboiu.
El spune că și-ar dori ca publicul să perceapă „Comoara” drept un film de aventură. „Mă interesează la tipul acesta de film să fie ca un soi de aventură și speranța mea e ca publicul să intre în acest tip de demers. (…) Din punctul meu de vedere, filmul este construit în jurul a două noțiuni — una de solidaritate și una de proprietate — și m-a interesat foarte mult tipul acesta de schimb”, a mărturisit regizorul.