Guvernul a introdus, printr-o ordonanță aprobată joi, o serie de scutiri de la ordonanța-trenuleț, care aduce austeritate pentru bugetari. Ca atare, o serie de angajați din companii naționale rămân cu drepturile intacte. Luna aceasta au fost deja o serie de proteste, inclusiv la minele din Valea Jiului, iar sindicaliștii din Transelectrica, Romgaz și Hidroelectrica au amenințat și ei cu proteste.
În urma excepțiilor la ordonanța austerității, la mai multe companii de stat, printre care și Complexul Energetic Valea Jiului, pot fi acordate drepturile salariale pe care le aveau angajații.
”Ni s-a confirmat de ieri, adică ni s-a spus, dar tot practic pe surse guvernamentale. Până nu vedem nimic concret scris, să apară în monitorul oficial, nu putem să ne pronunțăm”, a declarat Dan Marinescu, președintele CA al Complexului Energetic Valea Jiului.
Excepțiile de la ordonanța trenuleț în cazul CEVJ fac referire doar la drepturile salariaților. Minerii și energeticienii din Valea Jiului beneficiază astăzi de ajutor de încălzire de 670 de lei/lună (valoare brută), tichete de masă, primă de ziua angajatului, primă de ziua femeii, de ziua copilului, a minerului, a energeticianului, de Crăciun, de Paște, sau Safâna Varvara, dar și decontarea biletelor de concediu. Toate acestea sunt cuprinse atât în contracul individual cât și în cel colectiv.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marţi că a solicitat companiilor de energie să facă analize proprii şi să vadă ce cheltuieli pot să reducă, astfel încât cei care lucrează să fie motivaţi, unde sunt cheltuieli exagerate, risipă, mai ales în zona administrativă, să corecteze.
”Am avut foarte multe discuţii cu partenerii sociali, cu sindicatele în mod special, nu doar de la Elcen. (..) Există anumite prevederi în Ordonanţa Trenuleţ, care ar afecta, să spunem, drepturile acestor angajaţi. Continuăm discuţiile. Îi rog să aibă puţină răbdare, ne străduim să corectăm aceste lucruri. Sigur, nu este doar decizia mea, dacă ar fi după mine şi am avea un buget nelimitat la Ministerul de Finanţe, am susţine din plin sectorul energetic”, a spus Burduja.
Guvernul modifică ordonanţa-trenuleţ. Se măresc salariile şi se aprobă sporurile
”Trebuie să ne gândim în ce moment este România astăzi şi să ne facem fiecare un calcul. De aceea am şi solicitat companiilor de energie să facă aceste analize proprii şi să vadă ce cheltuieli pot să reducă, astfel încât cei care lucrează, sunt personal productiv, să fie motivaţi să aibă salarii corecte, condiţii de lucru corecte, unde sunt cheltuieli exagerate sau unde este risipă, în zona administrative, de exemplu, să corecteze aceste lucruri”, a precizat ministrul Energiei, după comandamentul de iarnă.
Despre problema de la Elcen, ministrul a explicat că ”ei au bătut palma pe un contract colectiv de muncă, la începutul lunii decembrie, înainte să apară ordonanţa, care a făcut referire la drepturile, beneficiile acordate pentru noiembrie şi le-a îngheţat practic la nivelul din noiembrie”.