Delicioasele cornulețe de post mănăstirești sunt una dintre specialitățile de la Văratec. Maica Tecla pune în ele, pe lângă ingredientele clasice, multă îndemânare și și mai multă dragoste.
Uleiul și cu borșul au rolul de a frăgezi aluatul.
Borșul și uleiul se pun într-un bol, se adaugă un praf de sare, un cubuleț de drojdie și făina. Ingredientele se frământă, iar dacă mai trebuie făină, se mai poate adăuga puțin. Aluatul o să înghită făină, așa că va mai trebui adăugată.
5 minute se lasă aluatul la odihnit, cu un prosop deasupra. Între timp, se taie rahatul în fâșii mici.
Aluatul se întinde pe blatul de lucru pe care se presară făină. Se întinde cu un sucitor, apoi se taie foaia.
Se adaugă bucățele de rahat peste fiecare fâșie de aluat tăiat, apoi se rulează și se așază în tava în care s-a pus o foaie de copt.
Se bagă la cuptor pentru 15-20 de minute, la foc mediu. Se trec, apoi, prin zahăr pudră, dar se poate renunța la zahărul pudră, întrucât ele oricum își trag dulceața din rahat.
O altă rețetă de cornulețe de post ne-o oferă maica Hristofora de la Mănăstirea parepa din județul Prahova. Acestea sunt cornulețe de dimensiuni mai mari, în genul croasantelor.
Ingrediente pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru sirop:
Apa minerală trebuie lăsată să se încălzească puțin. Se pune făina într-un castron, în mijloc se face o gaură și se pune puțină esență de vanilie, drojdie, 4 linguri de zahăr și un praf de sare. Se toarnă apa minerală și se începe frământatul. Din când în când, se toarnă câte puțin ulei și se continuă frământatul. Uleiul le frăgezește.
Se lasă aluatul la dospit, iar castronul se acoperă cu un prosop.
Între timp, se pregătește umplutura. Se pune jumătate de borcan de gem într-o cratiță pe foc, se adaugă nuca, un pliculeț de zahăr vanilat și o lingură de zahăr normal. Se amestecă ingredientele ca să nu se prindă de fundul cratiței. Nu se lasă mult pe foc.
Se ia o parte din aluatul dospit și se răsucește pe blatul de lucru. Se rup bucățele din aluatul răsucit. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul și se pune o lingură de umplutură pe foaia întinsă, după care se răsucește cornulețul. Se procedează la fel cu toate cornulețele.
Odată terminat de asamblat, cornulețele se bagă la cuptorul preîncălzit circa 20 de minute.
Între timp, se pregătește siropul cu care se ung cornulețele. Se pun 4 linguri de zahăr într-o oală și se adaugă apă cât să cuprindă zahărul. Oala se pune să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când ca să se topească zahărul.
Se scot cornulețele din cuptor și le ungem cu sirop. După ce am oprit focul pe care a fiert siropul, se adaugă în sirop și un pliculeț de zahăr vanilat. Siropul se aplică cu ajutorul unei pensule pe cornulețe.