„MAE precizează că Ambasada României la Tokyo a fost notificată de Ministerul Afacerilor Extern nipon cu privire la faptul că la bordul unei nave de croazieră aflată în carantină în portul din Yokohama se află și 17 cetățeni români (doi turiști și 15 membri ai echipajului)”, a anunţat MAE într-un comunicat de presă.
În aceeași situație se află și alți 1.800 oameni, izolați pe un vas din Hong Kong, după ce trei pasageri chinezi, care au călătorit pe acest vas în urmă cu câteva saptămâni, au fost testați pozitiv, iar acum mai multe persoane tuşesc şi au febră.
„De asemenea, în urma demersurilor realizate de Consulatul General al României la Hong Kong vizând obținerea de informații cu privire la prezența unor cetățeni români la bordul unei nave andocate la Hong Kong care face obiectul măsurilor de prevenție a răspândirii pneumoniei virale (coronavirus), autoritățile locale au comunicat oficiului consular că nu au fost identificați cetățeni români printre pasagerii sau echipajul navei în cauză”, mai precizează MAE.
Vasul Diamond Princess a fost plasat în carantină după ce un pasager a fost depistat cu coronavirus. Compania care operează vasul de croazieră a transmis iniţial că un bărbat care s-a urcat la Hong Kong nu a spus că se simte rău şi nici membrii familiei sale, care l-au însoţit, nu au manifestat simptome.
„Am primit rezultatul testelor pentru 31 de persoane și în cazul a 10 persoane ele sunt pozitive. Acești oameni au fost evacuați de pe navă și, cu ajutorul oficialilor de la Garda de Coastă sunt transportați la unități medicale din prefectura Kanagawa”, a anunțat Katsunobu Kato – ministrul japonez al Sănătății.
Restul pasagerilor și echipajul trebuie să rămână pe navă timp de două săptămâni. Printre aceștia, un cuplu care a vrut să-și sărbătorească nunta de aur într-o croazieră. „Este un pic straniu. Este liniște. Nu sunt foarte mulți oameni în zonele comune. Din proprie inițiativă, majoritatea pasagerilor au ales să își petreacă timpul în cabinele lor.
La ora mesei, folosim sala de mese. Căpitanul și echipajul sunt foarte meticuloși în ce privește anunțurile periodice în ce privește măsurile de igienă, spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun, ceea ce e bine. Majoritatea oamenilor nu poartă măști și asta îi include pe toți membrii echipajului și personalul angajat, echipa medicală de pe vas, inclusiv medicul.
El chiar mi-a spus în față că nu o să îl văd vreodată purtând o astfel de mască, că a mers peste tot prin Hong Kong și nu a purtat mască, pentru că, dacă nu este una foarte strânsă, nu este suficientă pentru a combate un virus precum coronavirusul”, a declarat un pasager de pe Diamond Princess, David Abel, citat de Bloomberg.