CORONAVIRUS. 28 de state menţin încă restricţiile pentru români. Ce trebuie să ştii dacă vrei să călătoreşti în aceste state

România este pregătită să schimbe legislaţia privitoare la intrările în ţară din zonele afectate mai mult de pandemia de coronavirus, în sensul că, în mai multe situaţii, prezentarea unui test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară să înlocuiască practic măsura carantinării pentru 14 zile, aflată încă în vigoare de mai bine de şase luni.
Ionela Marcu
23 sept. 2020, 10:40
CORONAVIRUS. 28 de state menţin încă restricţiile pentru români. Ce trebuie să ştii dacă vrei să călătoreşti în aceste state

Modificarea legislativă ar stimula călătoriile spre România, atât ale conaţionalilor stabiliţi în străinătate şi vin în vizită la rude, dar ar încuraja şi turismul în ţara noastră. La nivel european, România se află într-o poziţie delicată, nu mai puţin de 28 de state impunând restricţii de diferite tipuri pentru compatrioţii noştri care ajung să le viziteze.

Spre exemplu, intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic-molecular SARS-CoV-2. Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea este interzisă.

În Belgia, începând cu data de 26 august a.c., autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19. 

În Bosnia-Herţegovina, intrarea este permisă cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în ţară.

Din 14 septembrie, cetățenii români pot călători în Cehia fără nicio restricție, dar cetățenii români care sosesc în Cehia în scop economic sau educațional (lucrătorii și studenții) sunt obligați să se supună testării pentru depistarea COVID-19 înainte de începerea activităților pentru care au venit. În schimb, în Cipru, accesul este permis numai anumitor categorii de persoane venite din România (nu și turiștilor).

Citeşte şi Persoanele care vin în România din ţările de pe „lista galbenă” obligate să prezinte test negativ de COVID ca să scape de carantină

Elveţiaa inclus România pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian. Pe de altă parte, intrarea în Danemarca a cetățenilor care vin din România și care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriul Danemarcei este permisă fără prezentarea unui test COVID-19, dar în cazul în care aceștia prezintă simptome clare de infecție (tuse uscată, febră etc.), autoritățile daneze pot refuza intrarea. Cetățenilor români care sosesc în Danemarca li se recomandă ferm o perioadă de carantină timp de 14 zile la întoarcerea din România.

Pentru perioada 21-27 septembrie 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Grecia, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România (rata de infectare de 89.8/100.000), San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ungaria, deoarece rata de infectare cu COVID-19 în aceste state depășește pragul de 16/100.000 de locuitori.

În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor aeriene cu Austria, Germania, Olanda, Portugalia, Spania, România, Ungaria, Polonia, Slovacia, Belgia, Franța, Luxemburg și Cehia.

În Finlanda, în conformitate cu decizia Institutului finlandez de Sănătate Publică (THL), România a fost încadrată în grupul „țărilor roșii”, cu o incidență a cazurilor de Covid-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori. Astfel, pasagerilor care sosesc din aceste „țări roșii” le sunt recomandate testarea la intrarea în Finlanda și, respectiv, carantina voluntară timp de 14 zile, la adresa de domiciliu sau reședință. Pasagerilor cu simptome vizibile le va fi impusă carantina timp de 2 săptămâni. Testările rămân voluntare, dar cei care refuză vor trebui să dea explicații unui medic prezent în aeroport.

În perioada de carantină voluntară NU sunt permise deplasarea între locul de muncă și locul de reședință și nici frecventarea școlii. Guvernul finlandez are în vedere instituirea de sancțiuni pecuniare sau chiar privative de libertate pentru persoanele care nu respectă recomandarea de izolare la domiciliu la întoarcerea în Finlanda din statele cu risc ridicat de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Perioada de izolare poate fi scurtată dacă un al doilea test Covid-19, efectuat după cel puțin 72 de ore de la intrarea în Finlanda, este negativ.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS 23 SEPTEMBRIE. Record de cazuri noi: 1.767 infectări şi 47 decese în ultimele 24 de ore. 498 de pacienţi la ATI

Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 16 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizări, județele Neamț și Caraș-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce județele Argeș și Dâmbovița au fost retrase de pe listă. Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 11 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea. Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).

În data de 16 septembrie 2020, Grecia a anunțat prelungirea măsurilor impuse la intrarea în Grecia până la data de 30 septembrie 2020. Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas.

Carantina de 14 zile, încă în vigoare în Italia şi Marea Britanie

Cetățenii români care călătoresc în Irlandadirect din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie*, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.  Este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda. Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 10 state terțe: Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Italia: persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile la sosirea pe teritoriul italian. La data de 7 septembrie, autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 octombrie 2020. În Letonia, cetățenii și rezidenții permanenți ai României trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul ţării. Liechtenstein a inclus România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, ora 00:00, toate persoanele care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie ca, imediat după sosirea pe teritoriul Principatului Liechtenstein, să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație potrivită pentru o perioadă de 10 zile.

Reguli pentru permiterea accesului pe teritoriul Lituaniei: Ministerul lituanian al Sănătății publică săptămânal, în fiecare zi de vineri, lista țărilor afectate, unde rata de infectare este de peste 25 cazuri / 100.000 de locuitori la adresa – https://koronastop.lrv.lt/en/news/changes-in-methodology-shorten-the-list-of-affected-countries. Cetățenii străini care sosesc din / au călătorit în ultimele 14 zile anterior intrării în Lituania în țări unde rata de infectare cu COVID-19 depășește valoarea de 25 de cazuri / 100.000 de locuitori – categorie în care se află și ROMÂNIA – vor trebui să: Prezinte un test COVID-19 negativ (efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Lituania) și să se autoizoleze 14 zile din momentul intrării în țară. Atât cetățenii lituanieni, cât și cetățenii străini vor avea posibilitatea de a scurta timpul de izolare prin efectuarea unui test COVID-19, dar nu mai devreme de 8 zile de la sosirea în Lituania. În cazul unui rezultat negativ, timpul de izolare poate fi scurtat la 10 zile.

Persoanelor care se deplasează/revin în Norvegia din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor care se deplasează din România, autoritățile olandeze le recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Persoanelor care vin din zonele de risc li se vor colecta datele de contact. De asemenea, autoritățile olandeze vor efectua controale pentru a verifica respectarea măsurii de autoizolare. Această recomandare fermă este valabilă în orice scenariu: indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu COVID-19 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ. Informații suplimentare cu privire la măsura autoizolării la următorul link: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/self-quarantine 

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Începând cu data de 15 august a.c., ora 00.00, accesul cetățenilor străini care intră pe teritoriul Republicii Serbia din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord, cu excepția celor aflați în tranzit, este permis dacă dețin un test PCR negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.


DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cât costă să treci un teren agricol din extravilan în intravilan în 2025. Ministerul Agriculturii a stabilit tariful, anunț oficial pentru români
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București