Coronavirus în Italia. 602 morţi în ultimele 24 de ore. Apel public pentru angajare de medici

Protecţia Civilă din Italia a anunţat luni un nou bilanţ al zilei, o uşoară scădere a deceselor - 601 de persoane, faţă de 651 ieri -, în timp ce noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în acelaşi interval - 3.780 (ieri fiind depistate 3.957), scrie La Repubblica.
Filip Stan
23 mart. 2020, 16:59
Coronavirus în Italia. 602 morţi în ultimele 24 de ore. Apel public pentru angajare de medici

Protecţia Civilă din Italia: 601 de persoane au murit în ultimele 24 de ore; 3.780 de noi cazuri. 

Persoanele vindecate – 408, totalul ajungând la 7.432. 

Numărul actual al cazurilor depistate pozitiv este de 50.418, cu o creştere de 3.780 într-o zi . 

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 602 decese, faţă de 651 duminică, iar sâmbătă – 793, care totalizează 6.077 de persoane. 

Persoane izolate la domiciliu sunt 26.522, iar la Tearapie Intensivă sunt internate 3.204 persoane. 

Pacientul numărul 1 din Italia s-a externat

Obiectivul acestui nou decret, al treilea în două săptămâni, este limitarea la maxim a circulației persoanelor, în special între Nord și Sud, așa cum a fost cazul în week-end-ul din 7 – 8 martie după decizia de a plasa în carantină 15 milioane de oameni în Nord.

Mii de persoane care lucrau în nord s-au precipitate atunci în gări pentru a ajunge în Campania sau în Puglia, contribuind astfel la propagarea virusului în aceste regiuni mai slab echipate în plan sanitar.

Marea majoritate a italienilor pare acum să accepte și să respecte măsurile măsurile restrictive, așa cum arată străzile părăsite din marile metropole Milano, Mapoli, Roma sau Florența, departe de mulțimile de oameni observate acum două săptămâni pe plaje sau în parcuri.

Potrivit unui sondaj publicat de ziarul La Repubblica, 94% dintre persoanele interogate consideră „pozitive” sau „foarte pozitive” măsurile adoptate de guvern, de la oprirea școlilor la stoparea activităților comerciale su limitarea circulației persoanelor. 46 % cred că Italia a procedat mai bine decât alte țări europene în fața acestei crize.

Un alt motiv de speranță. pacientul numărul 1, Mattia, 39 de ani, care și-a contaminat soția însărcinată, un prieten și unul dintre doctorii săi, a părăsit luni spitalul. El a contaminat de asemenea personalul medical din spitalul din Codogno, lângă Milano, care a devenit principalul focar al epidemiei din Italia, precum și pacienți.

„Este posibil să te vindeci de această boală, dar trebuie să stai acasă, prevenția este esențială. Eu am avut noroc, am fost îngrijit, dar acum acest lucru ar putea să nu mai fie posibil”, a scris el, pe Facebook.

 

Artista folk Claudia Şerdan, care locuieşte în regiunea italiană Lombardia, în orăşelul Legnano, situat la 15 kilometri de Milano, a declarat luni, pentru AGERPRES, că pe fondul creşterii numărului îmbolnăvirilor cauzate de coronavirus, televiziunile din Italia şi-au oprit programele pentru a anunţa că se caută 300 de medici pentru a lupta cu acest virus şi că acestui apel au răspuns 8.000 de persoane.

 

„Structurile medicale în Italia nu mai fac faţă, medicii plâng, sunt obosiţi, fac apel la oameni să stea în casă pentru că numai aşa se va putea izola virusul, să le dea posibilitatea să îi trateze pe cei bolnavi, să îi îngroape pe cei care mor, dar să nu se mai răspândească. Numai stând în casă se poate (…) M-a îngrozit cel mai mult în toţi anii aceştia să văd apel la televiziunile din Italia că se caută medici. Au fost întrerupte emisiunile cu un anunţ că se caută 300 de medici dispuşi să trateze virusul. În câteva ore au fost depuse 8.000 de candidaturi. E adevărat, în aceste momente vezi şi răspuns”, a afirmat artista, care s-a autoizolat la domiciliu din data de 20 februarie.

Singurul lucru înţelept pentru prevenirea răspândirii virusului, crede Claudia Şerdan, este ca oamenii să rămână în case şi chiar dacă pare dificil, în orăşelul Legnano, în care locuieşte, vecinii au început să cânte şi să se roage împreună.

„Lumea, ca să poate să stea în izolare, iese seara pe balcoane, cântă un cântec, se roagă. La noi blocurile formează un U şi lumea iese la balcoanele de la bucătărie. În urmă cu câteva seri băteau din capace şi strigau ‘la cantante rumena!’,’la cantante rumena!’, am ieşit cu chitara şi am cântat cu ei. În altă seară s-au făcut 40 de minute de rugăciuni, au spus Rozariul împreună, a fost ceva emoţionant – oameni care până acum o lună nu se cunoşteau, nu se salutau în parcare. Acum, în cele 5-10 minute cât ies pe balcon vor să cânte împreună, să se roage împreună, să nu se simtă singuri (…) Oamenii trebuie să stea în casă, liniştiţi, să nu intre în panică, fiindcă panica îţi scade sistemul imunitar şi nu te ajută să gândeşti limpede, dai direct în depresie. Aşa că bucură-te că petreci mai mult timp cu familia, zugrăveşti casa dacă ai vopsea – cum am făcut eu. Am încercat să nu mă gândesc, dar singurul mod de a ne feri şi a-i feri şi pe alţii este să stăm în casă. Virusul are o perioadă de incubaţie 14 zile, chiar dacă nu ai simptome, îl poţi transmite. Asta a fost şi în Italia, lumea era purtătoare şi nu ştia”, a subliniat artista.

După apariţia primelor cazuri de îmbolnăviri şi mai ales a primelor decese, Claudia Şerdan a arătat că autorităţile din Italia s-au concentrat pe primele localităţi afectate, începând cu Codogno, tot în Lombardia, apoi au izolat alte şi alte localităţi, punând bariere cu soldaţi la intrări.

„În localităţile izolate lumea trebuia să stea în casă, putea să iasă să se plimbe în faţa casei cu căţelul. Au ajuns în situaţia în care familiarii care locuiau în alte zone le aduceau mâncarea, o lăsau la soldaţi, iar soldaţii o duceau la uşă. Însă în toate celelalte zone lumea stătea liniştită, ieşea la plimbare. Vedeam video-uri postate pe Facebook şi mă întrebam dacă e posibil ca lumea să fie atât de iresponsabilă, totuşi pericolul e aici (…) Aici continua viaţa aparent normală, saloanele de înfrumuseţare funcţionau, totul era ca înainte şi, timp de trei săptămâni, am ajuns la zeci de mii de infectaţi şi mii de morţi. În acest orăşel sunt 70 de pozitivi şi 5 morţi”, a precizat Claudia Şerdan.

În ciuda măsurilor stricte, spune artista, unii încă mai continuă să iasă la plimbare, deşi numărul celor care îşi pierd viaţa e tot mai mare.

„Am o fostă cumnată care şi-a pierdut mama, o femeie de 77 de ani, a început să tuşească, a avut o răceală ce părea normală, dar după o săptămână a decis să sune la telefoanele pentru cazuri care au suspiciuni că ar putea să fie pozitivi. Au dus-o la urgenţă a doua zi, după 4 zile a murit. Foarte trist este că se moare în singurătate, nu ai voie să îi ai pe cei dragi lângă tine, iar când cineva moare, ţi se comunică că ţi-a murit mama, tatăl, fratele şi ţi se spune că nu sunt locuri în cimitir. Dacă ai o capelă a familiei şi dacă găseşti o agenţie de pompe funebre dispusă să ducă sicriul, îl duce acolo, dar altfel dacă nu ai loc rezervat în cimitir se strâng toate sicriele. Vine Armata şi le duce în alte localităţi unde sunt locuri sau la crematorii să le incinereze (…) E jale la Bergamo. Aceasta este localitatea unde făceau direct pe Facebook că lumea e la plimbare, iar în acest moment Bergamo are cei mai mulţi morţi din toată Lombardia”, ne-a spus, cu tristeţe, Claudia Şerdan.

În privinţa vieţii din orăşelul Legnano, românca spune că acum oamenii ies să cumpere alimente, echipaţi cu mănuşi şi măşti şi păstrează o distanţă de 2 metri unii faţă de alţii.

„Mi-am pus mască, mănuşi, m-am blindat din cap până în picioare, am mers la cumpărături, am luat ceea ce este nevoie, apoi am stat acasă. M-a uimit, când am mers să cumpăr câteva alimente, am văzut prea multă lume la cumpărături, dar stau la cozi în afara magazinelor alimentare, se stă la o distanţă de 2 metri, toată lumea are măşti şi mănuşi, iar în alimentară se intră un maximum de 5 persoane, dacă alimentara este mare. Sunt controale pe străzi, avem o declaraţie pe care trebuie să o completezi dacă ieşi. Ai trei motive pentru care o poţi face: maximă necesitate (produse alimentare), farmacie sau revii acasă. Sunt carabinieri, poliţie, armată, controale peste tot”, a afirmat Claudia Şerdan.

Cântăreaţa s-a arătat optimistă că acest val va fi depăşit şi şi-a exprimat speranţa ca după această încercare lumea să devină mai bună, mai înţelegătoare şi mai tolerantă.

„Sunt optimistă şi sper din tot sufletul că această îngenunchere pe care o trăim să ne facă, atunci când ne ridicăm în picioare, să fim mai conştienţi şi să ne respectăm mai mult, să realizăm că în faţa morţii suntem toţi la fel. Sper din tot sufletul să se întâmple asta, dar îmi este frică că în afară de criza economică, financiară care sigur ne va lovi, mi-e teamă că totuşi că omul va ieşi la fel de egoist ca înainte. Dacă am învăţat să ne rugăm împreună, atunci trebuie să fim mai buni unii cu alţii”, a mai afimat artista folk.

Claudia Şerdan, care la vârsta de 14 ani urca pe scena cenaclului „Flacăra” cu chitara în braţe şi uimea spectatorii, locuieşte în Italia din anul 1997 şi, pe lângă activitatea artistică, lucrează cu copiii familiilor de români în biserica din Legnano şi se implică într-o serie de activităţi de voluntariat.


DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy