Din informaţiile care există despre coronavirus, ştim că el se transmite prin material biologic aruncat de strănuturi şi tuse. Experţii cred, însă, că virusul poate supravieţui pe suprafeţe pe o perioadă mai lungă de câteva zile.
Astfel, este important ca telefoanele să fie dezinfectate frecvent, acasă sau la serviciu. Majoritatea producătorilor de telefoane avertizează împotriva curăţării dispozitivelor cu substanţe pe bază de alcool, dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante, pentru că aceste substanţe ar putea deteriora stratul protector care acoperă ecranul.
Deteriorarea acestui strat ar putea face ca germenii să se „lipească” mai uşor de dispozitiv. Având în vedere că telefoanele din ultima vreme sunt rezistente la apă, ele pot fi curăţate cu apă şi săpun şi apoi şterse cu un prosop de hârtie. Verificaţi, însă, dacă telefonul este rezistent la apă înainte de a folosi această metodă, potrivit digi24.ro.
În general, copiii par să fie afectaţi puţin spre deloc de coronavirus, conform informaţiilor care vin de la specialiştii din China. Acest lucru s-ar datora faptului că sistemul lor imunitar poate elimina infecţia fără simptome sau cu simptome uşoare, asemănătoare unei răceli banale.
Pe de altă parte, însă, copiii care au deja probleme pulmonare, precum astm sunt afectaţi mai puternic de coronavirus. Părinţii ai căror copii suferă de afecţiuni pulmonare ar trebui să fie mai atenţi pentru că virusul ar putea declanşa un atac de astm.
Pentru majoritatea copiilor, însă, virusul se va comporta precum o infecţie respiratorie obişnuită.
Guvernul chinez a luat o iniţiativă în ceea ce priveşte banii – bancnotele şi monedele primite de bănci trebuie sterilizate înainte de a ajuns la consumatori pentru a reduce capacitatea de răspândire a virusului. Folosirea cardurilor contactless ar trebuie să minimizeze riscul adus de folosirea banilor cash, deşi şi acestea pot să găzduiască germeni şi virusuri.
Coronavirusul şi gripa împărtăşesc multe simtome similare, fapt ce le face dificil de diagnosticat fără un test specific. Simptomele cele mai evidente ale coronavirusului par să fie febra şi tusea. La gripă, printre simptome se mai numără şi durerile în gât, în timp ce persoanele infectate cu coronavirus ar putea să simtă greutăţi la respiraţie.
Toţi cei care suspectează că ar fi fost infectaţi cu coronavirus nu trebuie să meargă la medicul de familie, farmacie sau spital ci să apeleze numărul de urgenţă pentru a primi indicaţii în legătură cu ce trebuie să facă mai departe.
Nu. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu există nicio dovadă că noul coronavirus se poate transmite de la om la animale de companie sau invers. Deşi coronavirusurile apar în aproape toate speciile, ele sunt specifice doar uneia iar transmisia între specii este extrem de rară.
Reamintim că încă o persoană a fost depistată pozitiv cu coronavirus în România. Este vorba despre o femeie care a călătorit în acelaşi autocar cu bărbatul de 71 de ani, întors recent din Italia, şi confirmat cu coronavirus la Suceava. Acesta este a optulea caz confiramt cu coronavirus în România.