CORONAVIRUS. Documentul care a creat panică în România este doar un draft de lucru. Reacţia dură a lui Raed Arafat

Un document neoficial a alertat populaţia vineri dimineaţă. Medicul Raed Arafat a precizat că documentul care circulă în mediul online "este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta" şi a ameninţat cu plîngere la DIICOT. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că este vorba despre un document de lucru, aflat în analiză, neaprobat, iar măsurile conţinute în document nu au aplicabilitate imediată. Grupul de Comunicare Strategică anunţă că a fost sesizat DIICOT pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
Romania TV
20 mart. 2020, 08:46
CORONAVIRUS. Documentul care a creat panică în România este doar un draft de lucru. Reacţia dură a lui Raed Arafat

Reacţia dură a autorităţilor după ce un documemnt de lucru al Grupului Stragetic s-a scurs pe diverse canale de comunicare. „Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.

Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.

De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor”, a scris Raed Arafat pe Facebook. 

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Autorităţile anunţă 277 de cazuri până acum. Şase pacienţi sunt la ATI, unul în stare gravă

Şi Grupul de Comunicare Strategică a dat o reacţie:
Având în vedere faptul că a fost dat publicităţii un document al Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020″
Facem următoarele precizări:
1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific, organism în subordinea CNSSU, format din specialişti în epidemiologie şi boli infecţioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific şi NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-ştiinţific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică.
5. Atenţionăm asupra faptului că în documentul dat publicităţii NU este menţionată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracţiunea de divulgare fără drept a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
7. Inspectoratul General al Poliţiei Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârşirea infracţiunii de distribuite de informaţii nedestinate publicităţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani„.

Bucureştiul NU se închide! Raed Arafat dă asigurări şi vrea să calmeze pe toată lumea! „Sunt ştiri false care circulă pe Facebook!” 

Vă prezentăm mai jos textul propunerii:

HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020 a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase
pe teritoriul României
În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport
tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.
Având în vedere extinderea infecțiilor cu SARS-COV 2 la nivel național, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecției.
Membrii au decis următoarele:
Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:
a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator), 

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,
d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,
(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.
Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Mierea din România care e mai sănătoasă decât cea de manuka. Are proprietăți antibacteriene puternice și e și delicioasă
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Obiectele neaşteptate pe care noul şef PNL le are în casă! Declaraţia de avere a lui Cătălin Predoiu
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Mutarea care aruncă în haos total România. Cu cine va fi înlocuit Crin Antonescu
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Cum arată iubita misterioasă a lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României. Cei doi au nășit un cuplu din Câmpulung alături de Nea Mărin și soția lui
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Nave de război germane avariate în urma unor acte de sabotaj, susține șeful Marinei
MediaFlux
Ordinul ANAF care te trimite 6 ani la ÎNCHISOARE! Trebuie să RĂSPUNZI SOMAȚIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024