Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti au deschis marți un dosarul penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce 12 persoane nu au mai fost găsite la domiciliu, în sectorul 4, unde ar fi trebuit să stea în izolare, conform unui comunicat de presă.
Pedeapsa pentru această infracțiune este amendă penală de până la 20.000 de lei, dar și pedeapsa cu închisoare până la 2 ani.
Până în acest moment, la nivel național au fost deschide 36 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolii, fiind vizate 48 de persoane. Printre acestea se numără și parlamentarul Vergil Chițac, dar și fostul ofițer MAI internat la spitalul Dimitre Gerota din Capitală.
Autorităţile au întocmit un dosar penal pentru bărbatul de 60 de ani, fostul ofiţer MAI, care a fost depistat cu coronavirus şi internat la Spitalul Dimitrie Gerota. Iniţial când s-a prezentat la spital, bărbat a declarat că nu a călătorit în străinătate în ultimele două luni. Ulterior, când starea de sănătate s-a agravat şi a revenit la spital, bărbatul a recunoscut că a fost în Israel.
Ofiţerul în rezervă al MAI s-a ales cu dosar penal pentru a minţit autorităţile, infectând cu coronavirus mai multe persoane cu care a intrat în contact în tot acest timp, inclusiv un medic din Spitalul Dimitrie Gerota care îi oferea îngrijiri medicale.
Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație au deschis un dosar penal în rem în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a venit la Parlament infectat cu coronavirus.
„În cursul zilei de astăzi, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19.
Menționăm că măsurile dispuse în prezenta cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Parchetul General într-un comunicat de presă.