Franţa este de departe ţara europeană cu cel mai mare număr de contagieri zilnice, aproape toată săptămâna trecând de 13.000 de noi cazuri. Totuşi, raportat la numărul de infecţii la 100.000 de locuitori, cea mai îngrijorătoare situaţie din ultimele şapte zile s-a înregistrat în Andorra. Micuţul principat din Pirinei are 348,2 cazuri la suta de mii de locuitori, mai mult decât dublu faţă de a treia clasată, Spania (168,1). Între ele se află Muntenegru, cu 333,7 cazuri. Din top 5 al ultimei săptămâni mai fac parte Republica Moldova, cu 144,3 cazuri, şi Cehia, cu un număr de 131,5 infecţii la 100.000 de locuitori.
România se află pe locul 19 în acest clasament al infecţiilor, cu 48,5 cazuri la 100.000, chiar înaintea Marii Britanii, care are 47,4 cazuri. Cel mai bine stau Letonia şi Serbia, cu 4,5 şi, respectiv, 6,7 cazuri la 100.000.
Raportările zilnice indică însă apropierea unui al doilea val al pandemiei. Nu se ştie care va fi răspunsul autorităţilor, însă cu siguranţă acesta nu va întârzia să apară. Cehia, spre exemplu, a raportat joi 2.913 cazuri, al doilea cel mai mare număr înregistrat în această ţară. De altfel, în majoritatea statelor Uniunii Europene situaţia este îngrijorătoare, fapt care a făcut-o pe comisarul europen pe sănătătet, Stella Kyriakides, să afirme că în unele zone situaţia este mai gravă decât în vârful pandemiei, din martie.
Multe state au reînceput deja să ia măsuri istorice, precum Brazilia, care a anunţat pentru prima oară în ultima sută de ani suspendarea celebrei parade a şcolilor de samba, de la Carnavalul de la Rio. „Am ajuns la concluzia că evenimentul trebuie amânat. Pur şi simplu nu putem să îl organizăm în februarie. Şcolile de samba nu vor avea nici timpul, nici resursele financiare şi logistice pentru a fi pregătite pentru februarie”, a declarat în faţa jurnaliştilor brazilieni Jorge Castanheira, preşedintele Ligii independente a şcolilor de samba din Rio de Janeiro (LIESA), joi seară, la finalul unei reuniuni a liderilor acestei asociaţii care organizează evenimentul.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a tras semnalul de alarmă joi în faţa numărului tot mai mare de cazuri de COVID-19 din ultimele zile în special în departamentul Attica, regiunea Atenei, avertizând că vor fi impuse noi măsuri de izolare dacă cele în curs nu sunt respectate.
Mai puţin afectată comparativ cu alte ţări europene, Grecia (10,9 milioane de locuitori) a cunoscut totuşi în ultimele zile o creştere a numărului zilnic de cazuri de noul coronavirus, a căror medie se ridică la peste 300. Uniunea Europeană a cerut joi statelor membre să îşi înăsprească măsurile de control „imediat” în faţa noilor focare ale epidemiei de COVID-19, a doua zi după anunţarea de noi restricţii în Franţa.
În acelaşi timp, numărul de decese după infectarea cu coronavirus în Iran a depăşit 25.000, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii de la Teheran. Conform datelor preluate de dpa, în ultimele 30 de zile s-au înregistrat 80.000 de cazuri noi şi 5.000 de morţi; totalurile au ajuns astfel la 436.319 cazuri, dintre care 25.015 mortale.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Sima Lari, a declarat televiziunii de stat iraniene că este doar o chestiune de timp până când Iranul va fi afectat de ”al treilea val” al epidemiei, care – potrivit experţilor – ar putea fi mai grav decât primele două, cu momente în care va fi depăşită capacitatea sistemului sanitar.
În marile oraşe, în special în capitala Teheran, cu 13 milioane de locuitori, situaţia este critică.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani apreciase deja că pandemia este o problemă de durată, iar interdicţiile de circulaţie nu sunt ideale. El şi-a schimbat însă atitudinea după ce numărul de cazuri a început din nou să crească. ”Dacă va fi un nou val de infecţii, vom fi obligaţi să reintroducem unele restricţii”, a scris şeful statului pe site-ul său oficial de internet.