Coronavirus în lume. Peste 101 milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus, arată un bilanţ publicat de agenţia AFP.
Statele Unite au raportat cele mai multe decese din cauza COVID-19, mai exact 436.217. Sunt urmate de Brazilia (222.666 de decese), Mexic (155.145), de India (154.010) şi Regatul Unit (103.126).
În schimb, în România, 18.196 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Până vineri, 29 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 724.250 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 669.175 de pacienți au fost declarați vindecați. Totodată, 91 de decese asociate coronavirusului au fost consemnate în ultimele 24 de ore.
Citeşte şi: BILANȚ CORONAVIRUS 29 IANUARIE. Numărul infectărilor în scădere, pentru a doua zi consecutiv
De de altă parte, în topul ţărilor care au gestionat cel mai bine pandemia se află Noua Zeelandă, Vietnam şi Taiwan. România este abia pe locul 81, arată un studiu publicat în Australia.
Citeşte şi: Lista ţărilor care au gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus. Pe ce loc se află România
„Lumea nu era pregătită pentru pandemia COVID-19. Data viitoare va fi diferit”, a spus Bill Gates care îşi doreşte un sistem global de alertă.
Fondatorul Microsoft susține, într-o scrisoare publicată pe blogul lui, pe care o semnează alături de Melinda, soția sa, că lumea trebuie să se pregătească pentru următoarea pandemie aşa cum s-ar pregăti pentru un război.
„Nu ne putem permite să fim prinşi din nou cu garda jos”.
Bill şi Melinda Gates spun că, pentru a opri în viitor greutăţile cu care ne-am confruntat anul trecut, pregătirea pentru pandemie trebuie luată la fel de în serios ca ameninţarea unui război nuclear.
Gates insistă asupra unui sistem global de alertă, teste masive, zeci de miliarde de dolari cheltuiţi anual şi un corp de 3.000 de „primi respondenţi”, care să fie gata să intervină.
Avertismentul lui din 2015 a dat naștere unor teorii ale conspirației. Până la altă pandemie, va putea fi testată 20% din populația lumii pe săptămână. „Data viitoare s-ar putea să nu mai avem același noroc“ , avertiza Bill Gates în 2015, când Ebola era în floare.
Ei bine, n-am avut noroc! Bill Gates deja propune soluții pentru următoarele pandemii. Una dintre ele: să dublăm investițiile în cercetările din sănătate.
Avertismentul lui Bill Gates: „Pentru a opri repede o viitoare pandemie trebuie să identificăm focarele de boală imediat ce s-au produs, oriunde în lume, și e nevoie de un sistem de alertă global.