Studiul realizat de Universitatea Oxford şi de Biroul Naţional pentru Statistici „va ajuta la îmbunătăţirea înţelegerii gradului de infectare şi a numărului de persoane susceptibile să fi dezvoltat anticorpi împotriva virusului”, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Londra.
Primele rezultate vor putea fi cunoscute la începutul lunii mai, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Într-o primă fază vor fi prelevate din probe din gât şi din nas de la 25.000 de persoane, constituind un eşantion reprezentativ al populaţiei, pentru a se stabili dacă acestea au fost infectate cu noul coronavirus.
Oamenii care participă la studiu vor fi testaţi o dată pe săptămână timp de cinci săptămâni, iar, mai apoi, o dată pe lună timp de un an.
Autorii studiului îşi propun ca aproape 300.000 de persoane să participe la cercetare.
De asemenea, adulţii din o mie de familii se vor supune unor prelevări lunare de sânge timp de un an. Demersul va contribui la „stabilirea proporţiei din populaţie care a dezvoltat anticorpi”, conform sursei citate.
Multe speranţe sunt puse în testele serologice ce permit identificarea persoanelor imunizate ca măsură ce însoţeşte ieşirea din izolare în ţările cele mai atinse de pandemie.
„Problema este că nu avem încă un test atât de bun pe cât ne-am dori”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful serviciilor sanitare britanice Chris Whitty.
Marea Britanie este una din ţările europene cele mai afectate de pandemia COVID-19, cu peste 18.000 de decese înregistrate în spitale.