De asemenea, au fost anunțate persoane care au decedat la domiciliu și a fost depistat ulterior faptul că acestea au fost infectate cu coronavirus. În acest context, în România a început testarea pe cadavre pentru a putea depista numărul exact de persoane care au murit în urma infecției cu coronavirus.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.018 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 4.118 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.
Autorităţile le reamintesc cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.
De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor: +4021.320.20.20.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că 650 de persoane mor zilnic, în România. Autoritățile vor să afle câte dintre aceste persoane pierd lupta cu viața din cauza coronavirusului, având în vederea situația actuală de pe teritoriul țării.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandra Rafila, susține că în România sunt 14.000 de pacienți care fac dializă, adică mai puțin de 1% din populația țării.
„Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. Rămâne să vedem cât, cazurile de infecţie cu Covid-19, cât reprezintă din aceste 650 de cazuri. Ce e interesant, apropo de fragilitate, este că noi avem în România 14.000 de pacienţi care fac dializă. Deci doar 14.000. Dacă fac eu aşa o socoteală, mai puţin de unu la mie din populaţia României. Avem mai puţin de unu la mie din populaţie cu dializă şi avem 20% dintre decese pacienţi cu dializă”, a afirmat Rafila la Marius Tucă Show.
Medicul susține că pandemia de coronavirus ar putea dura aproximativ doi ani, motiv pentru care distanțara socială în rândul populației ar trebui păstrată.
„Eu cred că trebuie să reducem oricum activitatea socială, adică să nu ne întoarce, la modelul anterior. Probabil că vor exista relaxări în cursul perioadei de vară. Punctul meu de vedere a fost şi mi-l menţin legat de o evoluţie de doi ani a acestei epidemii”, a afirmat Alexandru Rafila.