Cadrele medicale solicită urgent echipamente de protecție în toate spitalele. În timp ce descriu situația din spitalele din Craiova ca fiind una dezorganizată, ”ridicat din umeri, lipsă de soluții pentru noi și pacienți”.
De asemenea, medicii solicită circuite clare în fiecare spital, protocoale și o selecție a persoanelor care trebuie să intervină, deoarece acum sunt lăsați ”în voia sorții”.
”Trebuie să fim vigilenți, să stabilim circuite clare în fiecare spital, să știm cine trebuie să intervină, când și cum. În mai toate spitalele personalul medical este lăsat în voia sorții, bâjbâie, plânge, se revoltă și muncește fără epuizare, fără să i se întindă nici o mână de ajutor” , cer medicii.
Cadrele medicale aduc în discuție situația din spitalul din Suceava, unde 92 de medici sunt infectați cu coronavirus.
”Vedeți ce se întâmplă în spitalul din Suceava, spitalul Universitar din București, în spitalele FIliași, Gerota, unde o parte din personal se află în izolare și secții de spital sunt în carantină.” , se arată în cererea medicilor.
O pacientă din Filiași care a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Craiova este izolată, cu suspiciune de coronavirus.
Cadre medicale de la SJU Craiova au contactat GdS.ro pentru a sesiza faptul că pacienta a fost preluată de la UPU de personal fără echipament de protecție și dusă inițial într-un salon cu alți pacienți. Cadrele medicale sunt revoltate după ce au primit pacienta fără echipament, dar și pentru că sunt trimise să stea în izolare acasă, cu riscul de a-și infecta familiile.
Managerul SJU Craiova a declarat faptul că pacientei i s-au recoltat probe pentru testarea pentru coronavirus, dar și faptul personalul medical i-a făcut o tomografie pacientei, depistând o ”pneumonie bazală”.
Conform procedurii, în caz de suspiciune, pacientul este dus la etajul IV, amenajat pentru cazurile de coronavirus.
„Ideea este că pacienta nu avea link epidemiologic și ajunsese la spital pentru altă afecțiune. Acum, te bazezi pe spusele unui pacient, care poate minți. Orice suspiciune trebuie tratată ca și când ar fi un caz pozitiv și să izolezi pacientul până ești sigur că nu are coronavirus”.