Indienii nu au realizat încă gravitatea virusului COVID-19, care a afectat întreg Globul, atfel că autorităţile statului indian se luptă cu mii de oameni care stau la cozi şi se înghesuie în pieţe pentru a-şi procura hrana.
Trei persoane au murit noaptea trecută, imediat după ce Ministerul Sănătății a declarat că numărul de cazuri de persoane infectate a crescut la 649, dintre care, s-au înregistrat 13 decese.
În ciuda autorităţilor care i-au obligat să rămână în case, mii de oameni au fost văzuţi joi, unii lângă alţii în pieţele aglomerate din Delhi, Kolkota și Mumbai.
În sudul statului Telangana, premierul Kalvakuntla Chandrashekhar, a făcut cea mai nemiloasă amenințare pentru oricine continuă să sfideze regulile: „Vă rog, nu lăsați să s ajungă la asta”, a spus el. „Administrația nu poate opri pe toată lumea și va trebui să sun apelez la armată sau să emit ordine prin care să fiţi împuşcaţi. Vă rugăm să rămâneți acasă!”
Până în prezent, India a raportat un număr relativ redus de cazuri, comparativ cu națiunile europene care raportează cifre în număr mare de zeci de mii, dar există temeri că, în general, condițiile de viață, sărăcia, igiena precară și un sistem de sănătate infect, ar putea cauza rapid o criză.
Experții avertizează că până la 500 de milioane de indieni ar putea fi infectaţi cu coronavirus în următorul an, ceea ce ar însemna mai mult de 1 milion de decese în următoarele 12 luni.
Premierul ţării a anunţat că numai serviciile esenţiale, cum ar fi apa, electricitatea, serviciile de sănătate, de pompieri, alimentaţie şi serviciile municipale vor mai funcţiona, restul serviciilor precum magazinele, unităţile comerciale, fabricile, birourile, pieţele, lăcaşurile de cult, vor fi închise. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu mijloacele de transport, oamenii neputând să se deplaseze.
Autoritățile din India le-au spus cetățenilor să rămână în case, însă pentru cei care muncesc cu ziua, acest lucru nu este o opțiune. Persoanele care lucrează în construcții obișnuiesc să meargă zilnic de la un șantier la altul și să caute de muncă.
În această situație unele persoane riscă să rămână fără posibilitatea de a-și hrăni copiii.
„Câştig 600 de rupii în fiecare zi şi am cinci oameni de hrănit. Vom rămâne fără mâncare în câteva zile. Ştiu riscul de coronavirus, dar nu-mi văd copiii înfometaţi”, a povestit pentru BBC Ramesh Kumar, un zilier din contrucţii.
Milioane de alţi zilieri se află într-o situaţie similară. Decretul anunțat de premierul Narendra Modi i-a lăsat fără nicio persepectivă pentru următoarele trei săptămâni, în condițiile în care majoritatea vor rămâne fără alimente în câteva zile.
Cel puțin 90% din forța de muncă din India muncește la negru, potrivit Organizației Internaționale a Muncii. Printre persoanele care vor rămâne curând fără bani se numără agenții de pază, gunoierii, vânzătorii ambulanți și ajutoarele casnice. Majoritatea nu au acces la pensii, concedii medicale, concedii plătite sau orice fel de asigurare, iar mulți nu au conturi bancare.
Mulţi sunt lucrători migranţi, rezidenţi dintr-un stat diferit de cel în care lucrează. Majoritatea lor nu au unde să locuiască şi se deplasează dintr-un loc în altul pentru a-şi găsi de lucru.
Akhilesh Yadav, fostul Ministru al Muncii, recunoaşte că aceste provocări sunt uriaşe şi că „nimeni nu le-a înfruntat până acum”.