Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă seară că vor fi distribuite bonuri alimentare celor mai defavorizate persoane, afectate în special de oprirea economiei italiene din cauza pandemiei de coronavirus, notează AFP.
Guvernul a deblocat fonduri de circa 400 de milioane de euro „destinate comunelor care vor trebui să le aloce persoanelor care nu au bani pentru a-şi cumpăra de mâncare”, a explicat prim-ministrul într-o conferinţă de presă la Roma, la Palatul Chigi, sediul guvernului. „Aceasta va permite emiterea de bonuri alimentare”, a adăugat el.
„Trebuie să construim un lanţ de solidaritate, nimeni nu va fi lăsat singur”, a promis Giuseppe Conte. „Obiectivul nostru este de a asigura lichidităţi familiilor, întreprinderilor şi celor care muncesc”, a mai spus premierul italian.
În Sicilia, mai mulţi clienţi au încercat joi să iasă dintr-un supermarket fără să plătească alimentele luate, explicând că nu mai au bani pentru a le cumpăra. Presa italiană a făcut cunoscute cazuri în care s-au exercitat presiuni asupra comercianţilor pentru a lăsa clienţii să plece cu alimente fără să le plătească.
Ca în întreaga Italie de Sud, munca la negru asigură traiul unei mari părţi a populaţiei din Sicilia. Aceste familii nu pot primi însă ajutoarele prevăzute de guvernul italian pentru cei care şi-au pierdut veniturile din cauza încetinirii puternice a economiei provocată de coronavirus.
Pandemia de coronavirus a cauzat moartea a 30.003 persoane în lume, dintre care două treimi în Europa, de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP, care citează surse oficiale.
Mai mult de 640.770 de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 183 de ţări şi teritorii de la debutul epidemiei. Acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă totuşi decât o parte din numărul real de contaminări, întrucât multe ţări nu testează decât cazurile care necesită internare.
Cel puţin 130.600 de persoane sunt în prezent considerate vindecate.
De vineri, au fost înregistrate 3.417 noi decese şi 68.734 de noi cazuri au fost diagnosticate în lume.
Ţările care au înregistrat cel mai mare număr de decese în 24 de ore sunt Italia cu 889, Spania – 832 şi Statele Unite – 453.