Zece persoane au decedat în doar 24 de ore în diferite spitale din Anglia, toate cu vârste peste 60 de ani şi cu patologii anterioare, a declarat Whitty, care a insistat că toţi pacienţii se aflau în „grupurile de risc”.
Whitty a recunoscut că o creştere rapidă a numărului de morţi va provoca alarma, dar a subliniat că executivul de la Londra ia măsuri adecvate pentru a înfrâna propagarea virusului.
În afara măsurilor de igienă şi de izolare a persoanelor care manifestă simptome, guvernul britanic se pregăteşte să interzică de săptămâna viitoare evenimentele cu un număr mare de participanţi, după ce a interzis deja excursiile şcolare în străinătate şi a sfătuit cetăţenii britanici să nu călătorească în zonele cele mai afectate.
Multe organizaţii şi companii îşi iau propriile măsuri de precauţie şi, de exemplu, Premier League a suspendat toate partidele până la 4 aprilie.
Executivul premierului conservator Boris Johnson a fost criticat că nu a impus acelaşi tip de măsuri drastice împotriva coronavirusului precum cele aplicate în alte ţări, cum ar fi interzicerea evenimentelor cu un număr mare de participanţi şi închiderea şcolilor.
Consilierul ştiinţific de stat Patrick Vallance susţine însă că, deşi măsurile de acest tip „atrag atenţia”, ele au un impact relativ mic în primă fază, comparativ cu altele mai eficiente, cum ar fi o igienă corespunzătoare a mâinilor şi izolarea persoanelor contagiate, şi că ele ar trebui să se aplice doar la momentul oportun.
Vallance a explicat că, deşi Regatul Unit a înregistrat deocamdată puţine cazuri, este mai eficient să păstreze măsurile de şoc precum închiderea şcolilor şi a magazinelor, care nu sunt sustenabile pe termen lung, până când se ajunge la un anumit nivel de contagiere şi în plus astfel se poate dezvolta imunitatea în interiorul comunităţii.
Potrivit executivului britanic, decizia de a interzice adunările începând de săptămâna viitoare răspunde nevoii de a uşura presiunea asupra poliţiei care în mod normal ia parte la aceste manifestări, şi asupra serviciilor sanitare, ca să se poată concentra pe cazurile de COVID-19.
Joi, guvernul britanic a trecut la faza a doua a strategiei împotriva COVID-19, în care încearcă „să amâne” propagarea virusului în această ţară, în loc să-l izoleze, pentru a permite o bună funcţionare a serviciilor publice, şi a apreciat că vârful îmbolnăvirilor se va produce într-un interval de 10 până la 14 săptămâni.