Această denumire o înlocuieşte pe cea anterioară – 2019-nCoV – decisă în mod provizoriu după apariţia bolii în decembrie 2019. Noul nume a fost ales astfel încât să fie „uşor de pronunţat”, fără a face referire la o anumită ţară sau populaţie, a mai spus directorul OMS.
„Este important să ai un nume pentru a împiedica utilizarea altor denumiri care pot fi inexacte sau stigmatizante”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
El a explicat că termenul „co” provine de la corona, „vi” de la virus şi că „d” a fost ales pentru „desease” (boală în limba engleză). Numărul 19 indică anul apariţiei sale (2019).
De asemenea, directorul OMS a declarat că există o „şansă reală de a opri” răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus. „Dacă investim acum (…) avem o şansă reală de a opri această epidemie”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut totodată ţărilor să fie „cât mai agresive posibil” în lupta împotriva Covid-19.
„Dacă lumea nu vrea să se trezească şi să considere virusul inamicul public numărul unu, nu cred că vom învăţa din greşeli”, a mai spus şeful OMS.
De asemenea, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că primul vaccin pentru combaterea coronavirusului va fi gata peste un an şi jumătate.
Peste 100 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus, iar numărul total al deceselor a ajuns la 1.013. În China sunt peste 42.600 de cazuri de îmbolnăvire. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că răspândirea cazurilor de infecţii cu coronavirus între persoane care nu au fost în China ar putea fi „scânteia care devine un incendiu mai mare”, iar oamenii nu trebuie să permită ca epidemia să scape de sub control.